НАЧАЛО » анализи

Постоянно нарастващите държавни такси тежат на бизнеса

За пет години те са се увеличили с 60%, сочи доклад на Световната банка за България

fb
3E news
fb
23-11-2010 02:49:15
fb

Режимът на държавните такси създава особено голяма тежест за фирмите в България, сочи доклад на Световната банка, посветен на по-доброто регулиране в икономиката. Те са нараснали цели 60% за периода 2003-2008 година. Някои държавни такси са толкова високи, че вредят на конкуренцията.

Според доклада остарялата нормативна рамка, слабата институционална структура и отсъствието на правителствена политика при определянето на държавните такси са довели до неконтролируемия им ръст.

 

България би трябвало да съсредоточи усилията си за намаляване на времето и разходите на фирмите, които са принудени да ги дават, за да изпълнят различни регулации, категорични са авторите на доклада.

 

В Естония и Словакия фирмите отделят по-малко от 7% от времето си за изпълнение на разпоредби. Докато в България според анкетираните от Световната банка бизнесмени фирмите губят 10,6% от времето си за справяне с различни регламенти.

 

По силата на общински разпоредби често фирмите се изправят пред допълнителни изисквания и дублиране при подаване на документи, затруднени са от отсъствие на публични регистри и на възможности за електронно подаване на заявления, както и от високи местни данъци и такси.

 

Според постоянния представител на Световната банка за България Маркус Репник намаляването на времето и разходите, които са необходими на фирмите за изпълнение на различни регулации, може да даде зелена светлина за стимулиране на икономическия растеж на България.


По статията работи:

Георги Вулов