Повишаването на цената на петрола върна акциите на петролните компании при инвеститорите

Анализ на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

 

Първата половина на 2018 г.  премина под знака на поскъпването на петрола, като цената на сорта Брент дори достигна 80 долара за барел. Щатският сорт се търгуваше между 5 и 7 долара по-малко, което отразява високото равнище на запасите от петрол в страната.

Ръстове за петролните акции

Този растеж подпомогна представянето на акциите на петролните компании на Уолстрийт.  Дори по-малките и независими производители, които разработват шистовите находища в САЩ, отчетоха ръстове на акциите в диапазона  15-30% за изминалите шест месеца. Производителите на оборудване за сектора не успяха да отчетат такива печалби, и само двете най-големи компании Exxon Mobile и Chevron се търгуват почти без промяна за периода.

Петролните компании привличат и с дивиденти

Акциите на петролните компании са трудни за подбиране при инвестиция заради корпоративния риск и необходимостта от задълбочен анализ на тяхната задлъжнялост.  В добрите времена на петрола инвеститорите предпочитат да подберат борсово търгувани фондове, които представят целия сектор като компании и намаляват индивидуалния корпоративен риск.  Но от друга страна, големите петролни компании имат стабилна дивидентна политика, която залага годишен доход от 3% до 6% за 2018 г.

F26854

Източник: Bloomberg

Какъв е ценовият диапазон на годината

Средата на годината е периодът с най-слабо търсене на петролни продукти, като постепенно през лятото и най-вече преди зимата се наблюдава възстановяване на цените.

Засега ОПЕК и Русия поддържат стриктно договорката за ограничаване на производството, въпреки че се появиха някои спекулации за предстоящо увеличение на добива, за да не се наруши баланса на петролния пазар. Излязоха данни, че броят на активните петролни кладенци в САЩ е нараснал до 862, което е най-високото равнище от 2015 г. Това предполага, че добивът на суров петрол в САЩ, който вече е на рекордно ниво от 10,8 милиона барела на ден, ще се увеличи допълнително.  В началото на юни се появиха и сигнали  от Русия, и Саудитска Арабия за засилване на производството, което може да означава края на споразумението на ОПЕК, но това ще се разбере след поредната среща на страните производителки на 22 юни.  През 2018 г. ценовият диапазон между 70 и 80 долара устройва производителите, без да има негативно влияние върху глобалната икономика.   

Подробна информация и анализ за перспективите на петролните компании и сектора като дългосрочна инвестиция можете да получите на 22 юни 2018 г. на Мастър клас „Подходящите секторни инвестиции в акции при новите лихви“.
https://masterclass.elana.net/

Интернет порталът 3eNews е медиен партньор на събитието.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари