Ново проучване: 6,5% от световния БВП отива за субсидиране на изкопаеми горива

Размерът на финансовото подпомагане вече надхвърля 5 долара на тон годишно

Автор:  John Abraham, theguardian.com


Изкопаемите горива имат два основни проблема, които са взаимно свързани, но все пак трябва да бъдат обсъждани отделно.

Първо, те причиняват промяна на климата. Продължителното използване на изкопаеми горива ще доведе до огромни икономически и социални последици в световен мащаб и това е известно от десетилетия.

Второ, изкопаемите горива са скъпи. Голяма част от разходите им обаче са скрити под формата на субсидии. Ако хората знаеха колко големи са субсидиите за този сектор, те щяха да чуят и да покрепят аргументите на на финансовите консерватори срещу тях.

Проучването, публикувано в списанието World Development, представя количествено размера на субсидиите, насочени към изкопаемите горива в световен мащаб, и резултатите са шокиращи. Авторите работят в Международния валутен фонд /МВФ/ и са квалифицирани да определят количествено субсидиите, обсъждани в доклада.

Нека да представим крайните числа и след това да се върнем към подробностите. Сумата на субсидиите е била 4,9 долара /тон през 2013 г., а само две години по-късно те са нараснали до 5,3 долара на тон. Според авторите тези субсидии са важни, защото първо те насърчават използването на изкопаеми горива, което уврежда околната среда. Второ, това са финансови разходи. Трето, субсидиите възпират инвестициите в енергийна ефективност и възобновяема енергия, които се конкурират със субсидираните изкопаеми горива. И накрая, субсидиите са много неефективни средства за подкрепа на домакинствата с ниски доходи.

Защо тогава не се премахват субсидиите? Част от отговора на този въпрос е, че хората не оценяват напълно какво представляват разходите за изкопаеми горива, тъй като те не ги засягат пряко.

И така, каква е субсидия? Е, и тук нещата не са оцветени само в черно и бяло. Обикновено хората на улицата мислят, че субсидията е пряка финансова подкрепа, в резултат на която потребителите ще плащат цена, която е по-ниска от възможната цена на продукта (изкопаемо гориво в този случай). Въпреки това, както сочат авторите, по-правилно схващане на разходите би включвало:

  "не само разходите за доставка, но и (най-важното) екологични разходи като глобалното затопляне и смъртните случаи от замърсяването на въздуха, както и данъците, прилагани по принцип върху потребителските стоки".

Авторите твърдят убедително, че този по-широк поглед върху субсидиите е правилният възглед, защото те "отразяват пропастта между потребителските цени и икономически ефективните цени".

Авторите обсъждат както субсидиите за потребителите (когато цената, платена от потребителя, е под референтната цена), така и субсидиите за производителите (когато производителите получават пряка или непряка подкрепа, която увеличава тяхната рентабилност). След това анализаторите определят количествено какви ползи биха били постигнати, ако бяха реформирани субсидиите за изкопаемите горива.

Според изследването How Large Are Global Fossil Fuel Subsidies субсидиите преди данъчно облагане възлизат на 0,7% от световния БВП през 2011 и 2013 г. Но според по-подходящото определение размерът на субсидиите е много по-голям (8 пъти по-голям от субценовите субсидии). Говорим за огромни стойности - наприме 5,8% от световния БВП през 2011 г., достигайки до 6,5% през 2013 г.

Авторите също така разбиват резултатите по типове изкопаеми горива тип и начина им на използване (въглища, петрол, природен газ, електричество). Не ми е ясно как авторите разделят различните източници на гориво от произведеното; резултатите обаче показват, че петролът и въглищата получават много по-големи субсидии в сравнение с другите енергийни източници. Авторите организират резултатите и по географски региони и установяват, че първите три държави с най-големи субсидии на изкопаемите горива са съответно Китай, САЩ и Русия. В Европейският съюз пфинансовата подкрепа е малко по-малко от половината от цялата субсидия на САЩ. Обсъждат се и други значими държави и региони.

Има два ключови извода в проучването. Първо, че субсидиите за изкопаеми горива са огромни и това са разходи, които всички плащаме под една или друга форма. Второ, субсидиите продължават да съществуват, тъй като не оценяваме напълно размера им. Тези два факта, взети заедно, са допълнителна подкрепа на възобновяемата енергия. Чистите енергийни източници не страдат от екологичните разходи, които съпровождат изкопаемите горива.

Попитах един от авторите, д-р Коади, защо тяхната работа е важна. Той коментира:

  "Ключова мотивация за статията беше да се повиши осведомеността сред политиците и обществеността относно големите субсидии, които възникват от ценообразуването на изкопаемите горива под техните реални социални разходи - това по-широко определение за субсидии отчита многобройните негативни странични ефекти, свързани с потреблението на тези горива. Оценявайки тези разходи в глобален мащаб, ние се надяваме да стимулираме информиран политически дебат и да дадем нов тласък на политическите реформи, за да се възползваме от големите потенциални ползи от по-ефективното ценообразуване на изкопаемите горива".

Като научен специалист по въпросите на климата се фокусирам почти изцяло върху научните въпроси, свързани с изменението на климата. Но също толкова важни са и икономическите въпроси, които, когато се разглеждат информирано, ще ни насочат към нова посока в енергийното производство и  потребление.

 

Цялото изследване How Large Are Global Fossil Fuel Subsidies можете да намерите на: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305750X16304867

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари