Нинова на поход за национализация: Започва с ЧЕЗ и ЕРП-ата, прави списък на забранени за продажба фирми

Източник: БГНЕС

БСП внася днес подписка в КЕВР за анулиране на сделката за закупуване на активите на "ЧЕЗ България". Искането е държавата да отмени сделката за ЧЕЗ чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е в отговор на одобрения вчера доклад на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ. Депутатите възложиха на Министерския съвет да направи анализ на заложените цели от правителството в приетата Стратегия за приватизация на ЕРП-ата у нас.

Управляващите определиха искането на левицата като евтин пиар. Депутатът Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че КЕВР не може да вземе такова решение, тъй като няма одобрени критерии, по които да оцени коя компания е подходяща и коя не. БСП изглежда сега искат да наложат първия критерии - някой внася 200 000 подписа и КЕВР казва "не",коментира Валентин Николов.

Народното събрание одобри промени в Закона за енергетиката Народното събрание, които дават допълнителни правомощия на КЕВР да се ПРОИЗНАСЯ при сключването на важни за енергетиката ни сделки. Специално във връзка със сделката за активите на ЧЕЗ обаче има няколко спорни момента:

1. Спорно е дали този текст може да се отнесе към сделката с ЧЕЗ, тъй като при нея има подписан договор между продавача и купувача, а законът не може да бъде прилаган ретроактивно, т.е. той ще може да се прилага към бъдещи сделки.

2. Факт е, че към този момент, а и в близките месеци КЕВР не е в състояние да изпълнява новите си правомощия поради липса на капацитет - кадрови, експертен,  технически и финансов. Каза го самият председател на регулатора.

3. Със закона са дадени правомощия на регулатора да се произнася по сделки, но така и няма каквито и да било, да не говорим за изчерпателни критерии, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Признават го и депутати и председателят на КЕВР. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт, но кой ще го подготви, кога и дали изобщо ще се случи това не е ясно.

Както стана ясно, депутати от БСП инциират разработването на такива критерии, но досегашната практика показва, че самият факт на политическа инициативност и намеса гарантират липса на обективност и са предпоставка за корупционни практики.

Припомняме, че държавата продаде собствените си дялове в трите ЕРП-та без никакви критерии - пусна ги на борсата и който пожела, той купи акции от дружествата. Единственият критерий беше най-висока цена. Какво налага сега да се разписват специални критерии за пресяване на кандидатите, когато една частна компания, при това чуждестранна, продава активи нейна неприкосновена  собственост на друга частна компания, която е българска. На БСП може би не им харесва фактът, че българска фирма ще развива дейността доставка и разпределение на елекгтроенергия, че печалбите от тази дейност ще остават в България, ще се влагат в българската икономика и ще внасят данъци в нашия бюджет? Или зад атаките се крие нещо друго - например друг частен интерес за закупуване на бизнеса на ЧЕЗ в България, например отрязаните от сделката конкуренти.

Позицията на левицата

БСП ще внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ, обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата е събрала 200 хил. подписа от цялата страна, уточни тя. На въпрос защо са събирани подписи от хора, които не са потребители на ЧЕЗ тя объркано обясни, че подписите са от "потребители на ЧЕЗ от цялата страна". Уточняваме, че ЧЕЗ извършва дейността разпределение, транспортиране и доставки на електроенергия само в Западна България.

По-късно днес депутати в показаха в Народното събрание записи, на които се вижда, че подписи за сспиране на сделката с ЧЕЗ са събиране в райните другите две ЕРП-та - Във Велико Търното и Габрово, където дейността се извършва от Енерго-Про, в Хасково, където е ЕВН. Всъщност последно от БСП признаха, че са събирали подписите са събирани из цялата страна.

По мнението на експерти това събиране на подписи е уникално и противоречи на елементарната икономическа, политическа и каквато и да е логика. Няма практика по света потребителите на енергия да казват кой да купи и да бъде собственик на фирмите, коитоим доставят и пренасят тока, който им продават, е мнението на енергетици и икономисти.

Според лидера на БСП временната комисия за ЧЕЗ си е свършила работата, тъй като е събрала информация за сделката, която е липсвала или е била недостатъчна. Така е станало ясно, че правителството е знаело за сделката, а също така, че държавата е била оферирана от ЧЕЗ, но не е пожелала да купи активите на компанията в България.

По думите на Нинова държавата трябва да има ключова роля при сделки, които касаят националната сигурност. Затова БСП е подготвила списък на ключови предприятия, включително болници, във важни държавни сектори, които да влязат в забранителния списък. Това означава, че тяхната приватизация и разпоредителни сделки с техни активи трябва да минават за одобрение пред парламента. На въпрос само държавни и общински фирми ли става въпрос Нинова потвърди, че е така.

Не стана ясно обаче какво общо имат  в този случай ЕРП-тата и конкретно ЧЕЗ, сделката за която се оспорва така ожесточено от БСП, след като в случая става въпрос за изцяло частни компании. Стратегията, на противоречие с която се позовават от левицата в атаките си срещу сделката с ЧЕЗ се казва, че електроразпределителните дружества трябва да бъдат раздържавени и няколко години след приемането й те вече са частни. Оттам нататък тази стратегия вече няма действие спрямо частните субекти след приватизацията, коментират правни експерти.

Според Нинова от комисията е видно, че няма осигурено финансиране. В същото време от думите й след това става ясно, че финансиране най-вероятно има, но по този въпрос  любопитството на депутатите от БСП е останало незадоволено -  финансовите институции са отказали да предоставят информация на комисията за отношенията си с частни клиенти по сделки между частни субекти.

По този повод лидерът на левицата обвини в арогантност и наглост държавните институции и поиска и оставката на управителя на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, тъй като оттам са обещали подкрепа на „Инерком“ в изпратено писмо до Гинка Върбакова, но към днешна дата отказват да го покажат пред парламента.

Позицията на бизнеса

На бизнеса са необходими спокойствие, да няма чести промени в законодателството, да не се променя данъчната политика, за да има предвидимост и да можем да реализираме инвестициите си. Това коментира също по bTV зам.председателят на КРИБ и председател на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов.

Относно сделката с ЧЕЗ, той коментира, че също е бил един от кандидатите, но в един момент е излязъл от конкурса, защото цената е станала много висока. Когато правиш бизнес модел се съобразяваш каква възвращаемост можеш да получиш, коментира Вълканов. Той обаче обясни, че дюдилижанса на "Инерком" може да е показал възможности в бизнеса на ЧЕЗ, които неговите експерти не са забелязали и това е определило оценката им за възвращаемост на вложените средства, което е основание да предложат и по-висока цена.

Сделка обаче ще има и не вижда нищо съмнително в нея, тъй като фирмата е участвала през цялото време в наддаването. Той обаче също потвърди, че не е имало проверка от държавата на участниците, но не смята, че това е опасност за националната сигурност.

Няма нищо лошо, че тази фирма става собственик на дружествата за разпределение и досатвки на електроенергия в Западна България, заяви Николай Вълканов. "В ЧЕЗ работят много добри специалисти, така че нещата няма да се променят. Когато преди години ЕОН продаде бизнеса си на Енерго -Про, тогава никой не попита коя е Енерго - Про - тогава един чешки бизнесмен", коментира зам.-председателят на КРИБ.

По въпроса за финансирането той заяви, че няма проблем с осигуряването му. : "Когато притежаваш предприятие, което прави близо 2 млрд. лв. оборот /на дружествата на ЧЕЗ в България - бел. ред./ , банките ще предоставят кредит", категоричен е Николай Вълканов.

Според него не е важно кой е собственикът, важно е КЕВР да си върши работата, защото той определя цените, а не ЕРП-то.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари