НАЧАЛО » анализи

Може ли и кога петролът ще е "евтин"?

fb
3E news
fb
25-08-2014 08:06:00
fb

Борсовите анализатори в целия свят през миналата седмица обсъждаха спада на цените на петрола. Цените на петрола са в началото на продължителен период от спад, написа сп. „Форбс”. Анализаторът Джулиан Клоуз предполага, че през октомври-ноември цените на западно  тексаския петрол – един от основните еталони на енергийния пазар може да падне до 90 или дори до 85 долара  за барел. Тази теза споделят и други експерти.

Много петролни компании, като Exxon Mobil, Chevron, BP, Total през последните 3 години вложиха огромни средства за усвояване на нови находища. Мотивът е -  да не загубят в конкуренцията със средните и малки компании, които добиват нефт от шистови породи. Съвсем скоро продукцията на нефените гиганти ще се окаже на пазара и цените ще паднат още, прогнозират анализатори.

В същото време количаството от нетрадиционния шистов нефт  на пазара също се увеличава. САЩ планират да изпреварят по производство на суров петрол  Саудитска Арабия през следващите три години, макар че засега страната все още е лидер на пазара. Основно САЩ смятат да направят това за сметка на добива на шистов нефт. Преди две седмици правителството на САЩ съобщи, че разрешана сеизмично проучване за нефт на шелфа на южното крайбрежие на Атлантика.

Съвсем скоро на пазара ще излезе петролът на Мексико, която притежава огромни запаси. Неотдавна мексиканците промениха законодателството си по нефтодобив в полза на частния капитал и парите на нефтените компании потекоха към страната. Това според експертите също е причина цените да падат по-бързо , макар че в началото на лятото те се задържаха заради нестабилността в Ирак, Русия, Либия Южен и Северен Судан. Заради нестабилността доставките на петрол намаляха незначително.

„Само наивни въоръжени хора искат да разрушат нефената промишленост. Но повечето искат тя просто да премине в ръците им” Така Джулиан Клоуз иронизира събитията в Ирак и Либия. По отношение на руския петрол той казва, че дори ако заради конфликта със Запада, някои се откажат да продават петрола му на сегашниет пазари, ще им се наложи да го продават на други пазари. „Но пазарите на петрол вече са глобални и цените не зависят от пътя н танкерите, припомня той.”

В същото време други експерти поставят въпроса доколко ще продължи периода на евтиният петрол. Така те окачествяват сегашното време и продължават да твърдят, че въпреки това все някога ще настъпи момент при който цените на петрола ще са достатъчно високи, за да предизвикат намаление на потреблението. Петролът ще стане евтин тогава, когато престане да бъде купуван, казват те.

Екдпертите от Oil Price правят и интересен статистически анализ. Според данните на експертите от изданието между 1965 и 1974 г. светът е използвал около 2 процента от Брутният си вътрешен продукт (БВП) за петрол. От 1974 до 1980 г. разходите за петрол нарастват до 7,5% от БВП, което е почти 4 пъти повече. След това спадат до 2% в периода 1980-1986 г. Разходите се запазват на нивото от 2% до 2003 г., когат спадат до 1%.  От 2003 г. досега разходите от световния БВП за петрол са на  нивото от 4%.

При това от 1970 г. цените на петрола скачат рязко три пъти, като според данните  тези моменти съвпадат със значително намеление на потреблението.

След това има още единнефтен шок – 1979-1980 г.Следва  период на продължитебен спад. Поредно  намаление на потреблението се наблюдава по време на кризата през 2008-2009 г., като това също съвпада със скок на цените на петрола.

Експертите от Oil Price отбелязват, че до 1986 г. т.нар. „евтин” петрол е бил на цени  от около 20 долара за барел. Това е било и приблизително средното ниво на цените. Но анализът на данните за последните 28 години предполага, че сега „евтиният” петрол може да е при цени от 200 долара за барел. Въпросът е че ако това съответства на реалността то възниква въпросът колко дълго ще продължи епохата на „евтиният% петрол, ако цените както и преди са под 200 долара за барел.

петрол
цени
петролни пазари
Chervron
Total
BP
Exxon Mobil
По статията работи:

Маринела Арабаджиева