Ловът на скъпи имоти от въздуха продължава

След околностите на София, данъчните ще заснемат скъпи мили по Черноморието, около Пловдив, Велико Търново и другаде

Полетите на данъчните с вертолет на "Авиоотряд 28" за лов на луксозни имоти, скрити зад високи дувари, продължават и през следващата седмица с въздушни видеозаписи на къщи и вили по Черноморието, около Пловдив и Велико Търново и на други места във вътрешността на страната, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

 

За пръв път инспекторите на НАП ползваха услугите на "Авиоотряд 28" на 30 септември, когато прелетяха с вертолет над скъпи имоти около София - Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево.

 

След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, данъчните инспектори ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.

 

Първоначалните данни показват, че в повече от половината случаи най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. "Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да са за сметка на корпоративните печалби", обяснява в съобщението до медиите шефът на НАП Красимир Стефанов.

 

Той допълни, че повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

 

"Очакваният фискален ефект е поне 10 млн. лв. Това, което лично аз видях около София, надхвърли очакванията ми. Има къщи, чиято видима пазарна цена е от порядъка на няколко милиона евро. Редно е да проверим дали собствениците им са изрядни в данъчно отношение, дължим това на обществото", заявява Стефанов.

 

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари