НАЧАЛО » анализи

Корпоративните отчети определят динамиката на борсовите индекси

Между цената на акциите и курса на долара се получава ясно изразена обратна зависимост

fb
3E news
fb
28-10-2010 07:45:47
fb

Европейските пазари на акции тръгнаха към повишение още при отваряне на търговията и продължиха в същата посока до края на деня. Основната причина за това са положителните финансови резултати на някои от големите европейски фирми.

 

Акциите на Royal Dutch Shell, които се търгуват в Амстердам и Лондон, поскъпнаха от отчетения 26% ръст на печалбата, до 10,557 милиарда долара, или 1,72 долара на акция. За същия период на миналата година петролният гигант е отчел печалба от 13,337 милиарда долара, или 2,18 долара на акция. Като положителен сигнал се възприема и нарастването с 5% на добивите на петрол и природен газ.

 

Акциите на френския фармацевтичният гигант Sanofi-Aventis се покачиха с 1.8% заради ръст в печалбите за третото тримесечие. Добри новини имаше и от германските корпорации Lufthansa, MAN и Bayer.

 

"Това е вече шести сезон на отчети, когато броят на приятните изненади превишава тези на лошите новини, което е много добре за пазара на акции", коментира пред Reuters мениджърът за инвестициите Octopus Investments Лотар Ментел.

 

Леко помрачаване на корпоративната картина направи белгийската химическа компания Solvay. Нейните акции поевтиняха с 5,6%, заради отчетени загуби за първите девет месеца на годината.

 

Американските фондови индекси също тръгнаха нагоре при отварянето на Wall Street при падащ долар и намалял брой на подалите заявление за обезщетение при безработица. Между цената на акциите и курса на долара се получава ясно изразена обратна зависимост, най-вече заради очакваната подкрепа за американската икономика, която ще даде Федералният резерв на САЩ (ФЕД) през следващата седмица.

 

"Динамиката на пазара на акции на този етап зависи от долара. Всяко негово колебание оказва влияние на фондовитепазари по целия свят", коментира пред Bloomberg управляващият директор на Knight Equity Markets Питър Кени. Доларът се понижи спрямо кошницата от валути, след като от Goldman Sachs коментираха, че американската валута ще трябва да се понижат много повече, отколкото ФЕД мисли, за да бъдат посрещнати инфлационните цели на централната банка. Смята се, че централната банка ще вземе решение за допълнително изкупуване на дългосрочни активи на стойност между 500 млрд. и 1 трлн. долара. Според Bloomberg, ако сумата е под 500 млрд. долара, най-вероятно ще се стигне до разпродажба на акциите, след като доларът ще поскъпне.

 

За поскъпването на акциите днес влияние оказаха и данните за безработицата. Броят на подадените заявления за обезщетение при безработица са намалели с 21 000, до 434 000 през отминалата седмица, докато анализаторите очакваха нарастване до 453 000.

Инвеститорите внимателно следиха и изобилието от корпоративни новини. Акциите на Colgate-Palmolive поевтиняха, след като компанията понижи прогнозата си финансовата 2011 г., докато котировките на Motorola Inc. поскъпнаха, заради добрия финансов отчет за деветте месеца.

 

Българската фондова борса (БФБ) днес отчете оборот от 1,652 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,640 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 12 хил. лв. Сделките с дружества, включени в индекса SOFIX съставляваха 37% от оборота на пазара на акции, показва днешната статистика.

Направи впечатление възхода на водещия индекс на борсата, който от началото на седмицата отчита ръст от 4,5%, равнище, сравнимо с позицията на SOFIX преди година и два месеца, на 13 август 2009 г. Това се оказа знак, че борсата се е отърсиланапълно от шок миналия четвъртък, когато се появи информация, че правителството ще приватизира професионалните пенсионни фондове.

 


По статията работи:

Георги Вулов