Конфронтацията Израел -ТУРЦИЯ: войната на кота нула ли е за Кипър?

David Mark May, 2018, israelrising.com

 

От 1974 г. Турция заема 40% от Кипър, която част международната общност определя като незаконна окупация. Турция изгони кипърските гърци от турския анклав в северната част на острова, където етническите гърци съставляват повече от 80% от населението.

 

Тъй като Турция се насочва все повече към ислямска република с все по-авторитарен президент Ердоган, Израел и Кипър заедно с Гърция започнаха да образуват различни икономически съюзи като буфер за експанзията на Турция. Докато кипърската враждебност към турските окупатори не е важна, все по-силната икономическа позиция на Израел и регионалните лидерски умения в технологичните и военните арени са привлекателни и успокояващи.

 

Гърция, Кипър и Израел съвместно разработиха газопровод East Med, който ще пренесе природен газ в Европа. Това доведе до необходимостта от създаване на съвместна работна група за справяне с заплахи от Иран, Хизбула и Турция както за газовите, така и за петролните полета на Кипър и Израел.

Тъй като Турция се опитва да се утвърди като лидер на ислямския свят, тя става все по-враждебна и все по-явен съперник за Израел. И въпреки яростта от политиката на Израел в Газа, истинското нещо, което притеснява Ердоган, е групирането на Израел с Гърция и Кипър.

С положителните взаимоотношения, развивани през годините в туризма между трите страни и сега с комбинация от икономическо, технологично и енергийно сътрудничество, Израел стана стабилна котва и приятел, както Кипър, така и за Гърция.

 

Турция приема много хладно идеята за енергийно сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел. По време на неотдавнашното си посещение в Лондон Ердоган каза, че "Сигурността на Източното Средиземноморие е под заплаха, ако Кипър продължи едностранните си операции за проучване на нефт и газ в региона".

 

По-рано тази година плавателните съдове на турската флота заплашиха сондажния кораб, нает от ENI, за да изследва за нефт и газ офшора на Кипър. Седмици преди това турският флот бе блокирал сондажния кораб, който ENIбеше наел.

 

Турция твърди, че сондажните операции са "едностранни" и твърдят, че мястото, част от изключителната икономическа зона на Кипър, е под турска юрисдикция.

Този вид събития и декларации сближиха Гърция, Кипър и Израел. Последната ситуация между Турция и Израел засили напрежението между двете страни, фронтовата линия на всеки потенциален конфликт между двете страни може да стане Кипър, който започва да разчита на Израел за помощ при обучението по морска сигурност.

 

Заради засилване на напрежението между Турция и тримата съюзници от Източното Средиземноморие, Джонатан Коен, заместник-помощник-секретар на европейския и евроазиатския отдел на Държавния департамент на САЩ, каза с надеждата да успокои ситуацията: „Ще продължа да подкрепям дългогодишната американска политика за правото на Република Кипър да развие своите ресурси в своята изключителна икономическа зона. Нефтените и газовите ресурси на острова, както и всички негови ресурси, трябва да се разпределят равномерно между двете общности на острова в контекста на цялостното споразумение."

 

Коен, подкрепян от американското правителство, изглежда е благоразположен както към международно признатото кипърско гръцко правителство, така и за твърдението на Турция, че тя заслужава част от достъпа до ресурсите на Кипър. Проблемът с този подход е, че той оправдава Турция за това злополучно поведение в момент, когато тя активно се занимава със създаване на неприятности в няколко географски района в региона.

С продължаващото сътрудничество между Израел, Кипър и Гърция в офанзивата, очаквайте напрежението да се увеличи само с Турция. Ще има ли война в Източното Средиземноморие? Може би не утре, а с падащата Лира и експанзионисткия лидер в Анкара, заплахата се увеличава.

 

Преводът на статията е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари