НАЧАЛО » анализи

Каним Израел да инвестира в България

За периода 1996 – 2009 г. израелските вложенията у нас възлизат на €298 милиона

fb
3E news
fb
28-10-2010 11:42:05
fb

 

Повече от 50 компании от различни сфери на икономиката обсъждат възможностите за сътрудничество по време на форума, организиран от МИЕТ и посолството на Израел в България. Енергетиката, иновациите, в частност производството на части за електромобили, са сред основните сфери на взаимен интерес между компаниите от двете държави.  Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на националната инфраструктура на Израел Узи Ландау откриха бизнес форума. Развитието на сътрудничеството в областта на алтернативната енергия, както и изграждането на хидроенергийни комплекси на Дунав, се очаква да бъдат сред основните теми на разговорите.

 

Борислав Стефанов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, изтъкна, че има големи възможности за разширяване на двустранното сътрудничество. За периода 1996 – 2009 г. израелските инвестиции в нашата страна са на стойност 298 млн. евро, което нарежда Израел на22 място; на първо е Австрия с 5,904 млрд. евро.
Стокообменът между България и Израел нараства от 50.6 млн. долара през 1990 г. до 124.6 млн. долара през 2009 г. През първото полугодие на тази година търговията е на стойност 91.9 млн. долара. Повече от 90 израелски компании присъстват на българския пазар  в сектори като информационни технологии, търговия, недвижими имоти, транспорт.

На въпроса как могат да се увеличат израелските туристи в България, министър Трайчо Трайков отговори, че през това лято те са били повече с 12-15%, и то без никаква допълнителна реклама. За следващия туристически сезон се предвиждали рекламни и професионални мероприятия, за да се увеличат още израелските туристи, посещаващи България.


По статията работи:

Admin Admin