НАЧАЛО » анализи

Как Путин завладя Южна Африка

fb
3E news
fb
08-02-2014 08:23:00
fb

Марин Катуса, главен инвестиционен стратег в сектор „Енергетика“ на Casey Research

В глобалната война за енергийно надмощие Русия спечели още една битка срещу САЩ. Този път сражението бе за Южна Африка, където руската държавна корпорация „Росатом“ подписа договор за изграждането на осем ядрени реактора. Щом всичките блокове бъдат изградени мощностите от ядрена енергия на Южна Африка ще се увеличат на 11,4 GW от сегашните 1,8 GW. Очаква се новите блокове да бъдат построени в следващите 15 г. На практика това означава, че Русия ще помогне изцяло за развитието на ядрения сектор на африканската държава. А това ще става чрез употребата на руско ядрено гориво.
„Росатом“ напоследък подписа подобни сделки и с други държави в Европа като Финландия, Турция, Украйна и Великобритания. Така Русия си гарантира, че ще успее да задържи в хватката си ядрените индустрии на тези страни. Стратегията е ясна: „Росатом“ си е поставил за цел да стане най-големият доставчик на уран в следващите години.
Вече на няколко пъти е обяснявана идеята за „путинизация“ на нефтения и газов сектор на Русия. Целта там е Москва да постигне достатъчне контрол над европейската енергетика, за да постигне политически и икономически ползи. Същото се случва и с урана, където дори залозите са още по-големи. Русия и бившите съветски държави-сателити вече контролират доставките на почти половината от урановите доставки по света.

F9183


Също така те държат и повече от половината от световните мощности за обогатяване на уран:

F9182

Трябва да се отбележи, че САЩ контролират само 3% от световните доставки на уран и по-малко от 15% от обогатителните съоръжения. Това е така независимо от фактът, че те са най-големият консуматор на уран в света.
И докато ядрената енергия захранва с ток всяко пето семейство в САЩ, страната в момента внася повече от 90% от необходимия й уран за атомните централи.

Така какво ще се случи ако Русия каже „Не“ на американските ютилити доставчици? Тогава бъдете сигурни, че те всячески ще се опитват да се докопат до всеки източник на уран, до който могат да стигнат.
И те ще плащат много повече, отколкото е моментната цена от 34,5 долара за паунд уран.
Трябва да се знае, че цената на урана отговаря само за 3% от общите разходи на един ядрен реактор и заради това дали дружества ще платят по 100 или 200 долара за суровината е без значение, щом могат да поддържат блоковете и да има светлина в Америка.
И докато САЩ и други страни се борят да се измъкнат от тежката ръка на Путин, за правилните производители на Уран, извън Русия, това ще бъде златна мина, описана в учебниците по история.

уран
производство
договори
Южна Африка
Росатом
сащ
По статията работи:

Георги Велев