НАЧАЛО » анализи

Как (не) може да се развива туризъм*

Или как ще задължим чужденците да опознават културно-историческото ни наследство?

fb
3E news
fb
19-01-2014 07:34:00
fb

Зорница Славова, Институт за пазарна икономика

Държавата постоянно се опитва да развие родния туризъм с всякакви способи. За последните няколко години българският данъкоплатец плаща за рекламите в чужди медии, за по-ниското ДДС в туризма, за изработване на лого, което не влезе в употреба, за печатане на брошури, за правене на интернет страници и др. В момента се кове и нова идея в Закона за туризма, която ще задължава туроператорите да включват във ваканционните оферти за чуждите туристи поне едно посещение на национален обект от културно-историческото наследство на България.

Посещаването на туристически обекти е личен избор

И сега голяма част от туристическите агенции предлагат и посещение на паметници на културата, но това е техен избор и трябва да си остане такъв. Туризмът е бизнес като всеки друг и ако има търсене, ще има и предлагане. Задължителното включване на даден маршрут, което лесно може да стане под натиск на някой депутат, ще затрудни малките фирми, които предлагат ограничен брой посещения извън пакета. Изискването ще създаде проблеми и на фирмите, които предлагат екскурзии в определена област в България, където няма атрактивни културни забележителности.

Ново бреме за туристическите агенции

Отделно самото предлагане на допълнително посещение предполага първоначални инвестиции за разработване на маршрута, осигуряването на транспорт, екскурзовод и текущи разходи за ангажимента. Немислимо е този допълнителен разход да се вменява на всички туроператори, просто защото някой е решил, че така ще се популяризират културно-историческите обекти в страната. Това няма как да се случи в европейска държава с пазарна икономика. Защото ако няма търсене от страна на туристите, колкото и да им се предлага посещение на руини и музеи, те няма да платят за него. Друг е въпросът, че масовият профил на чуждите туристи в България поне до момента не предполага огромен интерес към историята и културата.

Предложението е демагогско, смехотворно и противозаконно

Очевидно управляващите отчитат факта, че българският туризъм не е добре развит, а културно-историческите забележителности не привличат достатъчно туристи. Вместо да анализират причините за слабия туризъм и да предложат решения за това, депутатите от БСП – автори на идеята, считат, че за да се развива тази индустрия, е достатъчно да се предлагат тази или онази дестинация. Освен, че предложението може да се окачестви като демагогия, то е и подигравка със закона. Законотворството трябва да задава само рамката и да не допуска груба намеса в частния бизнес, тъй като предприемачите най-добре цнаят как да предлагат услугата си.

Първо да си погледнем обслужването и бетонните курорти

Ефективното развитие на туризма може да се осъществи само, като се направят усилия за изчистване на имиджа на България на презастроена и неуредена дестинация с лоша инфраструктура и неприемливо обслужване. Имидж на туристическа дестинация не се лъска, като се задължават туристите „да избират“ културно-историческите обекти!

*Анализът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика 

туризъм
Закон за туризма
промени
предложение
ИПИ
По статията работи: