Инсталираната мощност от слънчеви и вятърни електроцентрали в света надхвърли 1000 ГВт

За първите хиляда ГВт са били „изразходвани“ 2,3 трлн. (щатски) долара, а вторите „хиляда“ ще струват 1,23 трлн. долара

Според Bloomberg New Energy Finance (BNEF), през първото полугодие на 2018 г. общата инсталирана мощност от слънчеви и вятърни електроцентрали в света е надхвърлила 1000 ГВт. На континенталните вятърни електроцентрали се падат 523 ГВт, на офшорните – 19 ГВт. Малките слънчеви електроцентрали са с мощност 164 ГВт, а промишлените –  307 ГВт.

Прогнозата на BNEF е, че енергията от вятър и слънце ще достигнат 1,1 TW до края на тази година, което е с 11 % повече от прогнозата преди пет години. Като се има предвид, че пазарът се е увеличил повече от два пъти през това време, ние определяме това като „победа“, казват авторите на доклада.

За построяване на тези мощности са били необходими четиридесет години, при това над 90 % от тях са въведени в експлоатация през последните 10 години, а следващите хиляда ще бъдат построени общо само за пет години – към 2023 г., смятат от BNEF.

За първите хиляда ГВт са били „изразходвани“ 2,3 трлн. (щатски) долара, а вторите „хиляда“ ще струват 1,23 трлн. долара.

„Достигането на един терават е колосално постижение за вятърната и слънчевата индустрия, но това е само началото. Вятърната енергетика и фотоволтаиците са от полза за икономиката, така че това е първият етап от много последващи“, смятат авторите на доклада.

Една трета от общата инсталирана мощност от вятърни и слънчеви електроцентрали се падат на Китай, като е очевидно, че това е страната, която ще остане лидер и в близко бъдеще. В страните от Азия са разположени 58 % от всички слънчеви електроцентрали и 44 % от вятърните.

Както става ясно, днес вятърната енергетика е лидер по инсталирана мощност – с 54 %. Фотоволтаичната слънчева енергетика я изпреварва в началото на 2020-те години.

 

https://about.bnef.com/blog/world-reaches-1000gw-wind-solar-keeps-going/Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари