НАЧАЛО » анализи

За ниските цени на петрола или мащабите на трагедията

fb
3E news
fb
06-04-2015 06:18:00
fb

 

Големите петролни компании в света и инвеститорите в тях се готвят морално за по-лошите финансови резултати за първото тримесечие. Според данните за првите три месеца на тази година петролът е струвал почти два пъти по-евтино, от колкото през 2014 г. Последното тримесечие на 2014 г. не бе особено успешно. Британският петролен гигант ВР PLC отчете големи загуби заради аварията на платформата Deepwater Horizon, която стана през 2010 г. в Мексиканският залив. Оборотът на наличните средства в Exxon Mobil Corp спадна до най-ниското ниво от средата на финансовата криза през 2009 г.

 

В края на годината сериозните проблеми продължиха цели три месеца, когато барел петрол струваше 77 долара. През изминаото тримесечие петролът сорт Brent е струвал средно 55,13 долара за барел.

 

„Всичко ще е много тъжно, казва Дж. Хамел, анализатор от Jefferies. Тримесечието е просто ужасно“. Повечето от големите петролни компании в света вече свиха разходите си, а много от тях и работните места. Компаниите се обърнаха към инвеститорите, за да им помогнат да запазят наличните средства, което също подчертава нивото на натиск на ниските цени.

 

Италианската Eni SpA през март понижи дивидентите и това не е лека стъпка за компанията, която извежда на преден план стабилното ниво на плащането на акционерите.

 

Royal Dutch Shell PLC и френската Total SA заявиха неотдавна, че предоставят на инвеститорите възможност да получат дивиденти под формата на акции, което е призив за увеличаване на паричните средства на компанията.

Exxon през февруари обяви, че заради съкращаване на издръжката през първото тримесечие тя ще намали разходите за изкупуване на акции с две трети, в сравнение с предходното тримесечие, тоест до 1 млрд. долара. Chevron Corp. замрази програмата си за изкупуване на акции.


През миналото тримесечие цените спаднаха още по-ниско, което означава, че гигантите от сектора продължават с прилагането на твърди икономии и ще търсят по-изгодни условия при договори с изпълнители. Консултантската компания Wood Mackenzie смята, че през следващата година разходите за проучване и сондиране ще бъдат свити с една трета в сравнение с 2014 г.


Както отбелязва Андрю Маккензи, генерален директор на BHB Billiton Ltd. - англо-австралийски добивен гигант с големи нефтогазови подразделения, преди всичко компанията работи върху съкращаване на операционната издръжка. „Ще бъде необходимо засилване на веригата на доставките и свиване на разпространяването на загубите“, отбелязва Маккензи в неотдавншно интервю.


Вероятно, когато през този месец компаниите започнат да публикуват тримесечните си отчети, вече ще стане видно, че те са свили издръжките си, като това трябва да доведе до някакво облечение. Едни от първите тримесечни резултати ще отчетят BP и Shell – на 28 и 30 април съответно.


В отговор на въпрос как се справят със създалата се ситуация BP, Shell и Exxon се позовават на предишни изявления. Chevron също набляга на по-ранните си съобщения за съкращаване на издръжката, намаляване на разходите и продажбата на активи, добавяйки при това, че ще се придъжа към дългосрочен бизнес план и, че е уверена в преодоляването на спада.


Стремежът към намаляване на издръжката заплашва да се превърне в омагьосан кърг. Компаниите постоянно се боят от проблема с изтощаването на запасите. Ако те твръде много орежат разходите си за проучване, то рискуват да не получават нови находища и да не увеличават запасите си от петрол – показател, който сериозно се следи от инвеститорите от нефтогазовият сектор. А ако те твърде много намалят разходите за добив, то от това ще пострадат количествата, а значи и притокът на налични.


Компаниите са под жесток натиск. Председателят на съвета на директорите и генерален директор на Chevron Джон Уотсън каза през март пред анализатори, че получените загуби за 2014 г. са съвършено неприемливи за акционерите, както и, че в „компаниите тече програма за съществено скращение на издръжките“. Chevron води преговори за промяна на условията на договорите за предоставяне на отстъпки, а също така е и насочена към това през 2017 г. да получи увеличение на количествата добив с 20%.


През последните месеци при условията на спад на цените и намаляване на притока на парични средства, компаниите са взели големи кредити, за да покрият съществената част от разходите си. Според Morgan Stanley, големите интегрирани петролни компании на първо място Exxon, Total, Chevron и BP, за първте два месеца на годината са увеличили дълга с 31 млрд. долара. Предстоящият тримесечен рекорд по заемни средства съставлява 28 млрд. долара и беше установен по време на финансовата криза в началото на 2009 г.


Увеличаването на количеството на заемите не е задължително да представя проблема в крткосрочна перспектива. Гигантите в добивния сектор ежегодно получават милиарди долари налични средства, те имат големи подразделения за преработка и продажба,които могат да ги подкрепят при условията на ниски цени.


Такива компании претежават значителни баланси и ниските лихви по кредитите могат да са им от полза. Както смятат от Mоrgan Stanley огромните кредити, взети от Exxon, Chevron и други компании говорят за това, че петролните гиганти разглеждат възможности за сключване на сделки.


Много представители на сектора смятат, че цените на суровият петрол ще започне да се увеличава през втората половина на тази година, а някои смятат, че цените, а заедно с това и печалбата им през изминалото тримесечие вече е стигнало дъното.

През първото тримесечие печалбите на компаниите достагнаха дъното за дълъг период, във всеки случай, аз се надявам на това“, казват от Oppenheimer, пише Dow Jones Newswires.

петрол
цени
пазари
Exxon Mobil
Chevron Corp.
Morgan Stanley
По статията работи:

Маринела Арабаджиева