НАЧАЛО » анализи

Заради ниските цени на петрола големите компании търпят рекордни загуби

fb
3E news
fb
08-02-2016 12:12:00
fb

Заради ниските цени на петрола, големите петролни компании в света търпят рекордни загуби. През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната цена на барел Brtent спадна до 44 долара, основно заради страните-членки на ОПЕК, които увеличиха предлагането, не помогна дори спадът на добива в САЩ, заяви пред инвеститори финансовият директор на BP (Бритиш петролиум) Брайън Гилвари. Това е най-ниската средна цена за от второто тримесечие на 2004 г., оплака се той. В резултат повечето големи компании свиха в пъти печалбите си за четвъртото тримесечие и за годината като цяло, пише в. "Ведомости".

Тримесечните приходи на най-голямата петролна компания ExxonMobil сe понижиха с една трета до 59,8 милиарда долара, а печалбата й – почти два пъти до 2,8 милиарда долара (в сравнение с резултатите от четвъртото тримесечие на 2014 г.). За една година продажбите на гиганта спаднаха с 35% до 268,9 милиарда долара, а печалбата се срина двойно до 16,15 милиарда долара.

Втората по големина в бранша Chevron също е на загуба. През четвъртото тримесечие загубите на компанията достигнаха 588 милиона долара: при добива са регистрирани загуби от 1,4 милиарда долара, докато в преработвателния сегмент печалбата на компанията е 1 милиард долара. Приходите за тримесечието спаднаха с 40% до 29 милиарда долара, за година се свиха 4 пъти до 138,5 милиарда долара. В края на годината Chevron остана на плюс, но истината е, че печалбите спаднаха 4 пъти до 4,6 милиарда долара. „Нашите доходи сe понижиха значително под влияние на спада на цените на петрола“, констатира изпълнителният директор на компанията Джон Уотсън.

Британско-холандската Shell загуби през четвъртото тримесечие 40% от приходите си в сравнение с миналата година, заработвайки 58 милиарда долара. За година приходите са намалели почти наполовина до 265 милиарда долара. А тримесечната печалба на Shell се е увеличила с цели 100% до 942 милиона долара в сравнение със същия период на миналата година. Като цяло за миналата година този показател се срина 7 пъти до 2,2 милиарда долара.

Най-зле са нещата при ВР. Тримесечните приходи спаднаха с 34% до 49 милиарда долара, а годишните – с 40% до 226 милиарда. Тримесечният загуби се свиха седна четвърт до 3,3 милиарда долара, но за година те достигат до 6,4 милиарда долара в сравнение с печалбата от 4 милиарда през 2014 г. Сериозно влияние върху загубите оказаха разходите за делото по разлива на петрол в Мексиканския залив (около 11 милиарда долара), става ясно от отчета на компанията.

При третата по големина петролна и газова компания на Острова BG Group Plc, която Shell купува за 50 милиарда долара, нещата са далеч по-добри. Приходите за тримесечието спадат само с 2% до 4,4 милиарда долара, а годишните – с 16% до 16,4 милиарда долара. Тримесечната и годишна печалба намалява наполовина – до 423 милиона долара и 1,7 милиарда съответно.

През януари цените на петрола продължиха да спадат, Brent пробва ниво под 30 долара за барел, а след това малко се увеличи до 30-35 долара. В резултат през миналата за пръв път от 30 години агенция Standard & Poor’s (S&P) понижи рейтинга на Chevron от AA до AA- със „стабилна“ прогноза. Агенцията остави за преразглеждане рейтингите на  Exxon Mobil Corp., ConocoPhillips и Anadarko Petroleum. В резултат Exxon може да се лиши от редкия за корпорация рейтинг ААА, който има от 1930 г. По-рано миналата седмица S&P понижи рейтингите на Shell от AA- до A+, а също така на BP, Eni, Repsol, Statoil и Total, като всички получиха негативна прогноза.

От септември 2014 г. цените на петрола спаднаха с 60 долара за барел, но фундаменталните причини за този спад все още влияят на пазара, което означава, че и през тази година те ще бъдат изключително волатилни, заяви изпълнителният директор на ВР Робърт Дъдли. Големите компании продължават да орязват капиталовите и оперативни разходи. През 2015 г. ВР съкрати капиталовите си разходи с 20% (4 милиарда долара) и до 2017 г. иска да икономиса 7 милиарда долара. Компанията също така планира да уволни 7000 служители.ExxonMobil е съкратила капиталовите си разходи с 30% през четвъртото тримесечие - до 7,4 милиарда долара и е продала активи за 785 милиона долара. Chevron оряза оперативните и капиталови разходи през 2015 г. с 9 милиарда долара, като смята да икономиса такава сума и през тази година. Компанията продаде активи за 6 милиарда долара и ще продължи продажбите и през следващите две години. Shell се готви да уволни 10 000 човека.

Финансовите резултати на руските петролни компании през четвъртото тримесечие също ще бъдат негативни, смята заместник-председателя на управлението на пазара на акции на „Велес капитал“ Василий Танурков. От една страна заради девалвацията на рублата компанията отново ще преоцени валутните си задължения, като това ще трябва да направят „Лукойл“ и „Раснефт“, обяснява той. От друга – през четвъртото тримесечие петролът поевтиня силно в рубли и това ще окаже негативно влияние върху печалбата. Освен това за експортните мощности компаниите плащат от цената по предходния месец, която бе по-висока, а това е допълнителен негативен фактор, заключава Танурков. Според мнението на анализаторите от „Газпромбанк“, финансовите показатели на руските компании през четвъртото тримесечие ще са на нивото от предходното. Началото на първото тримесечие на 2016 г. обаче се доближава до катастрофа: чената на петрола падна до най-ниското ниво от 2004 г., а цената на петрола без митото и транспортирането е близо до 10 долара за барел, пишат анализаторите от „Газпромбанк“ с отчета си. Ситуацията при нефтопреработката е още по-лоша. Освен това Urals се търгува с почти рекордна отстъпка спрямо Brent - 2,1 долара за барел, въпреки че отстъпката през 2015 г. е била средно от 0,7 долара за барел, заключава изданието.

 

BP
Shell
Chevron
Exxon Mobil
Газпромбанк
Лукойл
Роснефт
По статията работи:

Маринела Арабаджиева