НАЧАЛО » анализи

Замразената АЕЦ "Белене" свали рейтинга на НЕК

Standard & Poor's предупреждава, че това ще се окаже пречка за нови кредити

fb
3E news
fb
04-10-2010 03:48:53
fb

Рейтингът на Националната електрическа компания (НЕК) бе понижен от Standard & Poor's oт BB на BB-, като запази перспективата на негативна. В същото време агенцията понижи и т. нар. SACP (stand-alone credit profile) от bb- na b+. SACP разглежда предприятието самостоятелно без да отчита влиянието на държавната намеса в него и евентуално нейно оттегляне.

 

Пониженият рейтинг от Standard & Poor's означава, че агенцията намалява доверието си в НЕК, което ще се отрази върху настоящи и бъдещи заеми, които електрическата компания ще взима, като това най-вероятно ще става при по-високи лихви.

 

От агенцията посочват, че действията на НЕК отразяват нарушения финансов профил на електрическата компания. Тя е изправена пред ликвидни предизвикателста, като се имат предвид големите й разходи по капиталовите програми. Съществува голям риск от рефинансиране на заемите, които е изтеглила компанията, и това да се случи през 2012 г.

 

Според Standard & Poor's привличането на чуждестранно участието на държавата в проекта АЕЦ "Белене", в който са вложени вече много средства, остава несигурно.

 

Възможно е отново проектът за втора атомна централа да бъде причина за бъдещо понижаване на рейтинга на НЕК, посочват от S&P.
По статията работи: