НАЧАЛО » анализи

Закриват фонд "Тютюн" и съкращават около 30% от чиновниците

Функциите му се поемат от държавен фонд "Земеделие"

fb
3E news
fb
21-07-2010 07:57:55
fb

Правителството закри фонд "Тютюн", а функциите на фонда ще бъдат поети от Държавен фонд "Земеделие", съобщи на 21 юли на пресконференция в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БНР. Последната функция на фонда ще бъде изплащане на 116-те млн. лева на тютюнопроизводителите.

В лабораторния контрол от близо 100 лаборатории ще останат 6, а впоследствие 3. Другата антикризисна мярка е някои от сегашните звена във ведомството да се обособят като търговски дружества. Найденов даде пример с Агенцията за борба с градушките, която ще бъде регистрирана по Търговския закон като държавно дружество. Закрива се изцяло Изпълнителна агенция "Почвени ресурси".

С промените в МЗХ се очаква администрацията във ведомството да намалее с над 1600 души.

Около една трета от структурите в централната администрация ще бъдат съкратени в резултат на реформата в нея, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след заседание на кабинета, който прие плана за реформата.

От съкращенията ще бъдат спестени минимум 18-20 млн. лв. на месец или 200 - 250 млн. лв. годишно, уточни Дянков. Част от икономиите вече са направени и са отразени в актуализацията на бюджета за тази година, а останалите ще се включат в проектобюджета за 2011 г.

В момента броят на структурите в централната администрация е 106, а в началото на мандата са били 115. Досегашното намаление на чиновниците в министерствата е с 10 860 души, в които влизат и "кухите" бройки, които МВР обяви, че ще съкрати. Отсега нататък ще се преструктурират още 56 звена, което ще доведе до намаляване на щатна численост на администрацията с още поне 2500 бройки, каза Дянков. Това трябва да се случи до края на 2010 г. и януари 2011 г.

Военният министър Аню Ангелов каза, че предстоят съкращения с 40% на администрацията на висшите военни училища и това ще се случи до края на август. Ще бъде намалена и числеността на армията, след като завърши прегледът на въоръжените сили. Министър Ангелов не посочи с колко души и как ще стане това.

Министерството на образованието ще децентрализира финансирането на професионалните и специалните училища. В момента тяхното финансиране поглъща голям ресурс, каза зам.-министърът Петя Евтимова.

Здравният министър Анна Мария Борисова обяви, че част от Районните инспекции за контрол на общественото здраве ще се влеят в агенцията за безопасност на храните. Друга част от РИОКОЗ ще се обедини с районните центрове по здравеопазване. При сливането обаче ще се съкращава само администрацията, а не експерти. Очаква се от тази реформа да се спестят 4 млн. лв., подчерта министър Борисова.

В МВнР върви преглед на 25 дипломатически служби
По статията работи:

Георги Вулов