НАЧАЛО » анализи

Законът за културното наследство и неговите демони

Според творческите организации той обслужва иманяри и трафиканти и отваря пътя за полицейски произвол

fb
3E news
fb
04-10-2010 11:24:24
fb

Като демонични определиха досегашните резултати от прилагането на Закона за културното наследство от творческите съюзи на художниците, на колекционерите, на антикварите, на филателистите, и от Национално дружество "Традиция". Проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите, се аргументира, че неяснотите в него са демони, защото заради неясните формулировки в него всеки може да го използва, както му е изгодно. Законът фетишизира предмета, а не човека, защото според него всеки колекционер, недекларирал колекцията си, е престъпник и може да отнесе за притежаване на едно парче керамика до 4 г. затвор, за 3- до 6 години – съпоставими с наказанията за много по-тежки криминални престъпления. Неясно в него са дадени понятия като "културно наследство", "културна ценност", те разкриват субективния произвол, коментира Валери Стефанов. В резултат се стига до показни полицейски акции като влизането на ДАНАС на търга на аукционната къща "Аполон и Меркурий", защото имало сигнали за изложено откраднато платно, или ареста на Върбан Минев от Националното дружество "Традиция", че като притежател на оръжия бил формирал престъпна група. Проф. Валери Стефанов изтъкна, че всички, подкрепящи позицията на Съюза на колекционерите, настояват да се изготви нов Закон за културното наследство, където да се дефинират ясно нови понятията, а откраднатото от музеите да се качи в регистър в интернет.

 

Как ще работят 50-те или 60-те столични галерии, ако самите художници са длъжни да идентифицират сами творбите си - попита акад. Светлин Русев, - след като от 30 години аз невинаги подписвам собствените си творби? Дори аз да ги притежавам, значи ли, че са незаконни. Частните колекционери не са престъпници, а предварително се криминализират, каза той. В резултат от страх малките колекции не се обявяват и се постигна обратният ефект, вместо да се извади на светло културното наследство. Акад. Светлин Русев характеризира действащия закон като "неграмотен антизакон", създаден "напълно непрофесионално".

 

Ще напомним, че Законът за културното наследство е в сила от април 2009 г. Той бе приет по време на Тройната коалиция, а негови автори бяха адвокатите депутати от НДСВ – Чилова, Герджиков, Касабова. Според Светлин Русев той е бил плод на политическо съглашателство и разменна монета, за оставане на НДСВ в коалицията. След смяната на кабинета през септември и ноември бяха направени промени, но само на парче, което не коригира недостатъците му. Според закона до 10 април колекциите трябваше да се легализират под поглида на експерти съвети или със съдебно решение за собственост. В противен случай артефактите се смятат за незаконни, а притежателите им попадат под ударите на правосъдието.

 

Според Димитър Иванов от Съюза на колекционерите, в сегашния си вид законът е лобистки и обслужва иманярите, трафикантите и неговите лобисти от предишния парламент. Той поставя в неравностойно положение останали артефакти, тъй като културноисторическото наследство не е само археология, а и художественото и библиотечно наследство например. Затова според него той е насочен най-вече срещу колекционерите, а при показните акции срещу колекционери прокуратурата често изпада в зависимост от първичната информация на МВР, която е некачествена. Стига се обаче до опозоряване на хора.

 

Председателят на Съюза на българските художници проф. Ивайло Мирчев изтъкна, че Наредба 3 от закона създава огромни проблеми заради изискването за идентификация на всяка картина, която съм нарисувал или ще нарисувам. Той я характеризира като тромава, дискриминационна и нелепа. Заради това СБХ иска де се приеме нова наредба и да се приеме нов закона от Народното събрание, тъй като ако не е в правомощията на Министерството на културата да прави корекции. Проф. Валери Стефанов изтъкна, че ще търсят диалог с отговорните институции в ЕС и с известни колекционери по света, за да докажат, че колекционерството не е нещо срамно.


По статията работи:

Admin Admin