Законът за горивата е лобистки за големи групи от хора, които и сега са на пазара, но извън правилата

Бикомпонентата ще расте след 2020 г.

Данъчен склад на "Зара"
5 Виж всички снимки

Да се сложи ред на пазара на горива се оказва по-сложно, отколкото изглежда. Всички искат ниски цени на горивата.  Никой не иска да признае, че те се влияят от една страна от международния пазар на петрол и петролни продукти. В същото време никой не иска въвеждане на прозрачност на пазара, за да има и по-голяма яснота за ценовите нива на бензиностанциите. Напоследък се лансира някаква идея за махане на биокомпонентата през зимата и увеличаването й през лятото. Това пък не се харесва на зърнопроизводителите. Протестиращите, които съвсем честно са с неясни и хаотични идеи затрудняват още повече слагането на някакъв ред в сектора. Все пак трябва да се започне отнякъде и тук е мястото на опитите да заработи Законът за горивата, въпреки че е обвързан и с редица други закони и нормативни документи. Въпросът е: Дали ?

 

Закон без Наредба ?

Законът за горивата трудно ще проработи без наредбата към него, с която се създава процедурата за регистрация на всички търговци на течни горива. Това каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Законът се опитва да сложи ред в сектора чрез въвеждане на регистрационен режим и регулиране на дейностите като например търговията на едро и търговията на дребно, включително транспортирането, снабдяване, дистрибуцията и съхранението, включително на бутилките LPG.

Регистрационният режим е максимално опростен. Разбира се, остава изискването за минимален капитал както за търговците на едро, така и на дребно. Припомняме, че протестите при разглеждането на закона преди месеци искаха отпадането на този минимален капитал специално за малките търговци – 20 х. лв. Както коментира обаче Делчев, но по отношение на пазара на едро, на него няма място търговец, който след като участва в този бизнес и не може да осигури необходимия капитал от 1,5 млн. лв. Законът трябва да влезе в сила в края на януари 2019 година, но Наредбата, която трябва да уреди именно правилата за регистрация на играчите на този пазар наскоро беше оттеглена от Министерството на икономиката, за да бъде поправена. Това ще затрудни и търговците, посочи в коментар на този факт Андрей Делчев.

"Интересно ми е да видя, след като беше оттеглена и ще бъде готвена нова, с какво тя ще се различава толкова много от първата, тъй като това наистина, в голяма степен, е процедурен акт. Разбира се, това внасяне - оттегляне, внасяне - оттегляне създава правна несигурност, защото нарушава процедурата по обществено обсъждане, нарушава сроковете. Законът, разбира се, ще влезе в сила, но тогава всички търговци ще започнат да питат, изправните: "Как да прилагаме закона, след като не е разписана тоталната процедура. Очевидно, без приемането на наредбата, законът не може да проработи".

Според юристът на БПГА Светослав Бенчев коментира и положителните ползи от закона.
"Има пропуски, особено с оглед контрола. Знаете, изключително много институции контролират движението на нефтопродукти от входа до крайния клиент. Това, което прави законът и което е много важно, е, че то обединява всъщност и координира тези контролни институции".
В отговор на въпрос за лансираната теза, че този закон е лобистки изпълнителният директор на асоциацията припомни, че този закон въвежда прозрачност на пазара. „Той засяга големи групи от хора, които са на пазара, но извън закона. Изискванията са минимални и няма да изхвърли от пазара никой, който го спазва“, каза Делчев. Председателят на асоциацията Валентин Златев от своя страна припомни, че държавата участва в цената на горивата с половината от стойността, така че „как тогава да е лобистки?“.

Биокомпонента или не ?

Биокомпонентата е задължителна. Категорично и ясно. Това е изискване по европейското законодателство. Колкото до това дали ще намали цената на горивата остава да се гадае. По-скоро – незначително. Да, цената на горивата може да падне с до 2-3 ст. , но отражението като цяло не е голямо, става ясно от коментарите на БПГА.

Марчин Рикала от Shell коментира зависимостта на горивата от климатичните промени и значението на биокомпонентата. Повечето от параметрите са еднакви за страните от Европа, като разликите са в зависимост от климата.

Стандарта Евро 5 показва, че съдържанието на етанол в бензина е 5 % и така е за повечето от страните в Европа. За България обаче трябва да има 8% за всеки литър гориво, като това отразява изискването за стандарта Евро 10.

В същото време Марчин Рикала обърна внимание на влиянието на боикомпонентата върху движението на автомобила. Според него обаче, през зимата при ниски температура биокомпонентата затруднява движението на колите.

При дизела биокомпонентата трябва да е (В7) 6 %.

Редица компании, които оперират в различните страни имат изисквания към качеството на горивата, коментира Рикала. Представителят на Shell обясни, че това е свързано и с развитието на технологиите за автомобилите. Той изтъкна и наличието от страна на компанията на сертификат за качеството на горивата. Параметрите на нашите горива са проверявани около 15 хил. пъти, каза той. Редовни проверки се извършват и от самата компания, тъй като страната ни е по-топла и се следи да не се появи бактерия, която да се отрази например на микроклимата на дизела и да блокира филтъра и съответно движението да даден автомобил.

В същото време представителят на Shell не подмина и въпросът с извършваните проверки от ДАМТН по бензиностанциите. В този смисъл той поиска българските институции да са прозрачни и когато правят такива проверки да назовават поименно нарушителите.

По отношение на биокомпанентата Марчин Рикала обясни, че след в периода 2020 – 2030 г. се очаква увеличение на биокомпонентата, което може би няма да има добро влияние върху автомобилите. В отговор на въпрос Рикала коментира също така, че Shell, която в миналото бе известна повече като петролна компания вече в отговор на тенденциите е по-скоро газова или енергийна компания. 50 % от добива е природен газ, каза той и обърна внимание на бъдещето на електромобилния сектор. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари