НАЧАЛО » анализи

ЕС финансира проекти за електромобили и виртуални фабрики

Основната част от обявените теми на конкурсите са предложени от европейската индустрия и са част от плана за икономическо възстановяване на Европа

fb
3E news
fb
21-07-2010 07:55:46
fb

Автомобили, които се движат само на ток, виртуални фабрики, където продуктите се тестват преди да са произведени, енергоефективни сгради и интернет на бъдещето. Това се темите на конкурсите, които бяха обявени на 21 юли по най-големия финансов инструмент на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие Седма рамкова програма (тема ИКТ). Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) организира национален информационен ден за представяне на работната програма на конкурсите.

През 2010 година български научноизследователски организации и високотехнологични компании привлякоха два пъти повече финансиране по Седма рамкова програма, отколкото през 2009 година. Средствата за българските участници в договорените проекти са 3,2 млн. евро през 2010 година, обобщи при откриването на информационния ден заместник-министърът на транспорта Първан Русинов.

Основната част от темите на конкурсите, които бяха обявени, са предложени от европейската индустрия и са част от плана за икономическо възстановяване на Европа. Създаването на европейски автомобил, който работи само с електрическа енергия и за разлика от разпространените в момента хибриди няма ограничения в обхвата на каране. Този проект ще се финансира първоначално с 30 млн. евро. През следващата година по Седма рамкова програма ще бъде обявен втори конкурс по темата за още 30 млн. евро. Участниците в разработката трябва да предложат начини за съхранение на енергия и мощност, които да гарантират енергийната ефективност на бъдещата зелена кола, системи за климатизация, светлини, контрол на сигурността.

Конкурсът "Цифрови фабрики" ще осигури финансиране в размер на 35 млн. евро за проекти, които трябва подобрят управлението на доставките. Другият подобен конкурс - "Виртуални фабрики" ще осигури 45 млн. евро за проекти за тестване на продукти преди тяхното производство и разпространение на пазара. Целта е да се намалят грешките при проектирането и разходите за производство.

20 млн. евро е бюджетът на темата "Информационни и комуникационни технологии за енергийна ефективност". Целта е да се осигури партньорство между технологични, строителни, енергийни фирми и публичните власти. Ще бъдат финансирани системи за контрол и управление на консумацията на енергия в обществени сгради и пространства.

Целта на темата "Бъдещ интернет" е създаване на интегрирана платформа, поддържаща интелигентни интернет приложения за по-ефективно управление на секторите здравеопазване, транспорт, енергетика и всички останали сфери, свързани с предоставяне на услуги.

Бюджетът на Седма рамкова програма за проекти, свързани с информационни технологии и съобщенията, за периода 2011-2012 година е 2,4 млрд. евро. Общият индикативен бюджет на обявените на 21 юли конкурси е за 234 млн. евро. Предложения за кандидатстване се подават до 2 декември, а класирането се очаква в началото на 2011 година, уточняват от МТИТС.


По статията работи:

Георги Вулов