Теория на конспирацията: Обръчите налазиха и ТЕЦ-овете

ТЕЦ Варна

Новината за последната голяма сделка в енергетиката - закупуването на мажоритарен дял в ТЕЦ "Варна" от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, предизвика буря сред експертната общност и активна дискусия във Фейсбук. Акцентите са няколко.

Първият: Показателен пример за инвестиционната среда в България: класни международни инвеститори със значителни финансови възможности, експертиза, технологичен и управленски опит се оттеглят от страната и на тяхно място се окопават  местни лица от политиката с обръчите си от фирми.

Вторият: Как така проектите на ЧЕЗ бяха блокирани години наред, така че чешката група, която купи централата за над 200 млн. евро се принуди да се оттегли, като я продава на голяма загуба - за около 50 млн. лева.  А на новите "инвеститори" - сем. Папазови и Ахмед Доган всичко им се получава като по ноти за няколко месеца - спешно им дадоха лиценз, бързо беше осигурена възможност за газоснабдяване, което отпуши проекта за промяна на горивната база на газ, плаща им се за студен резерв, замалко дори не пробиха в КЕВР с искане на нахално високи цени за енергия за регулирания пазар.

Трето: Какви ще са последиците от навлизането на новия ни инвестиционен елит в чувствителен сектор като енергетиката - за качеството на производството и преноса на електричество, за технологичното обновление на сектора и за цената на тока за крайните потребители.

Четвърто: Русия ли стои зад сделката и няма ли това да засили още повече енергийната ни зависимост от Москва, ако това е възможно.

Публикувахме коментара на Боян Рашев по темата   и предлагаме на читателите още няколко мнения от социалната мрежа без съкращения и без редакция:


Vasko Nachev: Относно закупуването на ТЕЦ Варна от Доган, сделката на годината, както някои я определиха бих искал да обърна внимание на няколко неща:

1. ТЕЦ Варна щяла да играе ключова роля в енергийния баланс на страната, след като ТЕЦ "Марица изток- 2" е в технически фалит!?

Според мен няма особено голяма разлика между двойката марица и варненския тец. И двата са в повече от трагично състояние. Да премине на газ и едната и другата централа ще трябват сериозни пари. Такива няма да бъдат похарчени нито от страна на държавата за МИ2, нито пък от Доган за ТЕЦ Варна!?

Големият проблем освен всичко друго в маришкия басейн са и синдикатите, които стоят на входа и на изхода чрез всички дейности за които се сетите... Всяка промяна там, би нарушила техния комфорт! :(

2. Доган е "специалист" все пак по хидросъоръженията, но не и в областта на газа, така че не очаквам никакво развитие в тази посока. Той е "национално" отговорен бизнесмен, но само и единствено в частта бързото кеширане.

За да бъде приведена в нормално функциониране варненската централа изисква кардинално нов подход, който би отнел време и както вече споменах много пари...Доган не е човека за такова нещо!

3. Това че минавайки на газ централата би се превърнала в зависимост от един доставчик, не го приемам като аргумент. В момента а и за напред има излишъци от газ за Европа и е въпрос само и единствено на добър мениджмънт да се избави всеки един от големите консуматори у нас от монополиста Булгаргаз. През 2019 година, само на около стотина километра от Варна ще се добива газ поне с 20% по евтин отсега предлагания у нас!!!

Та някак си рентиерството наречено "студен резерв" си приляга най- много както на сделката, така и на новия собственик, защото се разчита на принципа, "Колкото, толкова и до когато, до тогава..." Важно е, че за сега там има..

Simeon Beloreshki: ТЕЦ Варна беше уникална централа и точно затова чехите я купиха . Дори и преди това , макар и на въглища ,се държеше като газова (има бункери за въглищния прах ) и времето за реакция беше фантастично(а и са барабанни, а не правотокови като старата част на марица 2) . Купуваха и хубави вносни въглища също разбира се.

Когато чехите я взеха, първата работа беше да започнат проектирането за преминаването и на газ и когенерации . Искаха обаче дългосрочен контракт за гарантиране на цената на газа. Познайте какво стана. Марицата 2 е в много добро техническо състояние въпреки всичко останало и миньорските простотии. Освен рехабилитацията на блоковете на старата част с японски турбини (там остана само турбина 2 ,за която много хора трябваше да идат в затвора ). На новата част, Мицуи ремонтира баумановата степен на руските турбини и напрактика увеличи с 10-15 МВ мощността на всяка една от турбините за смешни пари ( РискИнженеринг може и да прави добри дела ). Върви и газификация на разпалващите горелка и преминаването им на газ. Сероочистките работят (не са полюциите на Ковачки ). Вярвайте ми, бил съм в 7-8 ТЕЦ на запад , двойката е години напред.

А за грабежа....да. И има добре подготвени кадри от мениджърския екип запазил се с годините.

Всъщност,като се замисля, Бобов Дол беше първи и може би по-голям грабеж. Като отказаха на гръцката PPC да я купи и повториха търга , се появи само един участник (наш’то момче) и той даде точно 100 млн., колкото беше минималната цена . Това беше някъде през Април ако не се лъжа и той имаше едни 90 дни да преведе парите . И изведнъж, ТЕЦ-а се сети, че трябва да трупа въглища за зимата и почна да купува (от наш’то момче ,то друг няма там) и напълни склада за въглища както никога преди. Не помня колко струваше това , ама май някъде около 120 млн.

Та като преведе 100 млн. за ТЕЦа края на юли и ли там когато беше , той вече имаше гориво за 120 млн. примерно. Та тук просто са ошлайфали малко схемата да не е ачик ачик, ама то всичко съшито с бели конци. И с бели не задруго (не става въпрос за пари тук- то е ясно кой управлява и енергетиката и държавата)а защото става въпрос за демонстрация на наглост и недосегаемост. Очаквам сега, по почина на учителите им , някой засегнат да обяви дуел на Бивол примерно .

Plamen Nikolov: Да де ,но не се знае какво са намислили руснаците с откопуването на този ТЕЦ защото Доган само е тяхната пионка напред ...Знаем , че Варна е изцяло владение на руснаците чрез ТИМ !Вероятността Русия да е почнала да изкупува фалиралите ни ТЕЦ-ове и да ги ликвидира , като си отваря път за газифицирането на градовете ни е голяма ...Което пък в стратегически план е да станем изцяло зависими от Русия чрез газта ... Знае се ,че който владее София и големите градове енергийно той ще владее страната... За сега София им се изплъзва на руснаците с топлоцентралите и газификацията на града и вероятно ще се опитат и с тях да направят същото ...

Marin Kilyovski: Този ТЕЦ, ако някога се наложи да се задейства студеният резерв, ще бъде ли годен технически и изобщо ще тръгне ли да произвежда ток? В момента се чудя кой е по-глупав - чехите, дето са го купили скъпо и го продават евтино, като се отказват и от тази блага рента от студения резерв или нашия човек от сарая..?


Julian Popov: ТЕЦът е на газ, но е прехвърлен на газ, за да не работи, не за да работи. Предполагам, че ефективността му е много ниска. Ако става дума за постоанно работеща централа, ремонтът трябва да бъде много по-дълбок, вероятно да се построи нова централа на газ, което вероятно ще е по-евтино. По тази причина е малко вероятно тази централа да издържи конкуренцията на други мощности в страната. Затова и ЧЕЗ я продадоха.


Dimitar Vuchev: Големият проблем не е, че някой, бил той и Доган, е купил дадени мощности, а че такова нещо като свободен пазар реално няма и това е причината да има студен резерв. При свободен пазар недостиг на ток практически е невъзможенКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
7 коментари
 • 0 0
  7
  Cynthia
  Честита Нова Година Всеки, името ми е Синтия, искам да споделям добрата новина от живота си, за това как съм си върнал съпруга, разведен съм със съпруга си от 7 години и страдам сам със сина си исках го обратно, но знам, че може да ми помогне, Миналата седмица видях коментар в интернет от един мъж, който казваше на хората как той е върнал съпруга си с помощта на заклинателя, наричан д-р Огунделе, трябваше спешно да се свържа със заклинателя. да ми помогне и той ми отговори и ми каза, че ще ми помогне и съпругът ми ще се върне обратно и ще ме обича само за 24 часа. Мислех, че е за шега, защото вече 7 години не сме виждали и не сме говорили помежду си, защото имам нужда от съпруга си и трябва да му вярвам и го помолих да ми помогне. в продължение на 7 години ми се обадиха в рамките на 24 часа и ме помоли да му простя, след като го заклинаха? Този човек е мощен, нямах друг начин да го оценя, казах му, че ще споделя името му в интернет и по радиостанциите, за да могат хората да търсят неговата помощ, споделям историята си, защото искам всеки, който се нуждае от помощ, да се свърже Той, така че за всеки, който се нуждае от някаква помощ, за да върне бившия си любовник или някакви житейски проблеми, свържете се с д-р Огунделе днес и той ще ви помогне да ги решите бързо. Тук са неговите данни за контакт. WhatsApp и Viber Чат: +27638836445. Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com
  Напиши отговор
 • 0 0
  6
  Vivian
  ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ЖИВОТА. Честита Нова Година всички, Моето име е Вивиан, аз съм от Австрия, искам да споделя страхотните новини от живота си на всички и на тези, които се нуждаят от помощ и в техния живот. и отивам да бъда с друга жена, само защото семейството му не ме обича, също и защото не можах да му дам дете, бях в сълзи от 16 години страда, тъй като след като съпругът ми се разведе с мен, аз търсех заклинател Помогни ми онлайн, срещнах толкова много заклинания, че всички те събраха пари от мен, без да ми помагат, но ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА видях пост на жена онлайн, споделяща добрата работа на заклинателя, наречен Д-р Огунделе, трябва да взема смелостта свържете се с него за помощ, когато се свързах с него, той ми каза, че проблемът ми е решен, тъй като съм се свързал с него, след като го заклинание, той ми каза, че съпругът ми ще се върне при мен за по-малко от 24 часа, което се случва изненадващо за моя съпруг ми се обади по телефона и започна да ме моли да го върна и това се случи днес носенето на тази новина, защото искам светът да знае за него и за добрата му работа, както и за тези от вас, които се нуждаят от каквато и да е помощна връзка, житейски проблем, паричен проблем, го наречете, съветвам се да се свържете с д-р Огунделе днес и да имате своя проблем решен тук са неговите данни за контакт Email: ogundeletempeofsolution@gmail.com За директни обаждания и Viber чат: +27638836445, свържете се с него и живейте живота си с радост.
  Напиши отговор
 • 0 0
  5
  Vivian
  ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ЖИВОТА. Честита Нова Година всички, Моето име е Вивиан, аз съм от Австрия, искам да споделя страхотните новини от живота си на всички и на тези, които се нуждаят от помощ и в техния живот. и отивам да бъда с друга жена, само защото семейството му не ме обича, също и защото не можах да му дам дете, бях в сълзи от 16 години страда, тъй като след като съпругът ми се разведе с мен, аз търсех заклинател Помогни ми онлайн, срещнах толкова много заклинания, че всички те събраха пари от мен, без да ми помагат, но ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА видях пост на жена онлайн, споделяща добрата работа на заклинателя, наречен Д-р Огунделе, трябва да взема смелостта свържете се с него за помощ, когато се свързах с него, той ми каза, че проблемът ми е решен, тъй като съм се свързал с него, след като го заклинание, той ми каза, че съпругът ми ще се върне при мен за по-малко от 24 часа, което се случва изненадващо за моя съпруг ми се обади по телефона и започна да ме моли да го върна и това се случи днес носенето на тази новина, защото искам светът да знае за него и за добрата му работа, както и за тези от вас, които се нуждаят от каквато и да е помощна връзка, житейски проблем, паричен проблем, го наречете, съветвам се да се свържете с д-р Огунделе днес и да имате своя проблем решен тук са неговите данни за контакт Email: ogundeletempeofsolution@gmail.com За директни обаждания и Viber чат: +27638836445, свържете се с него и живейте живота си с радост.
  Напиши отговор
 • 0 0
  4
  Rose
  МОЯТА СВИДЕТЕЛСТВО КАК ПОЛУЧАВАТ МОЯТА МЪЖ: Моето име Роуз съм от Норвегия, искам да споделя историята си тук онлайн за това как съм върнал бившия си съпруг с помощта на велик човек, който ме заклина в рамките на 24 часа, когато съпругът ми се върна при мен, името му е Д-р Огунделе. Чух някой да разказва историята си по радиото за д-р Огундели за това как този мъж й помага с целия му проблем, така че бързо се свързах с него за помощ, защото съм бил измамен твърде много пъти от фалшиви хора, но веднага щом се свързах с д-р Огунделе, хвърли магия за мен и той ми каза, че съпругът ми ще се върне при мен в рамките на 24 часа, това е като чудо за мен, аз му вярвах и чаках, а в рамките на 24 часа съпругът ми ми се обади по телефона и помоли ме да простя него и днес съм щастлив да ви кажа, че съпругът ми се е върнал при мен и и двамата живеем щастливо. Моля, искам думата да ми помогне да благодаря на д-р Огундели за великата му работа в живота ми, аз се съгласих с него, за да информирам света за неговата добра работа, затова споделям историята си, за да ми помогне да му благодаря за тези който се нуждае от помощ, за да се свърже с него за помощ, той има силата да донесе щастие и да даде решение на всякакъв проблем, аз го препоръчвам на всеки, който има нужда от помощ, той е 100% оригинален и тук е неговата информация за контакт за тези, които се нуждаят от неговата помощ , Имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com. WhatsApp или Viber Чат: +27638836445.
  Напиши отговор
 • 0 0
  3
  Nancy
  Истинската история на живота на Нанси Форбс. Казвам се Нанси, живея в Полша. Искам да споделя моята истинска житейска история тук, за да се присъедините към мен, благодаря на великия човек, който донесе щастие в живота ми, съпругът ми ме остави преди 9 години. по цял свят, за да го върне, аз бях излъгана много пъти от фалшиви хора, миналия месец видях онлайн реклама от една дама от Германия, споделяща името на д-р Огунделе, тя каза, че е голяма магия, която връща загубена любов и възстанови връзката и също донесе решение на всякакъв проблем, бързо се свързах с него, за да ми помогне, д-р Огундели ми каза, че ще върне съпруга ми, който ме напусна преди 9 години само за 24 часа, бях толкова щастлив да го чуя от него и чаках да го видя, след като работата му се върна само за 24 часа, както каза той, казах му, че ще споделя името му в интернет и дори на радиостанцията, затова споделям името му за хора, които се нуждаят от помогнете да се свържете с него, ако имате някакви въпроси на връзката, свържете се с този човек Уверявам ви, че д-р Огунделе ще донесе решение и щастие на връзките ви, защото той ми направи само за 24 часа. Тук са неговите данни за контакт с тези, които искат да се свържат с него. Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com WhatsApp и Viber Чат: +27638836445. Всеки, който иска да се свърже с него или му благодари за помощта ми, трябва да използва информацията за контакт, която съм предоставил тук, този човек е реален и мощен.
  Напиши отговор
 • 0 0
  2
  elizabeth james
  Казвам се Елизабет Джеймс, съм от САЩ, аз съм тук, за да свидетелствам за добрата работа на AROZA SPELL CASTER & SPIRITUAL TEMPLE. Бях женен за десет добри години и нямаше дете и съпругът ми заплаши да се разведе с мен и да се ожени за друга жена. Срещам един приятел, който ме запозна с д-р Ароза, който ми помага да хвърля заклинание, а аз бях бременна и сега живея щастливо с моя съпруг и деца. Преминавате ли през проблеми като ..... Духовни проблеми Традиционни ритуали Брак проблеми Пари заклинания безплодие Решения за развод Атракция Наемане на работа Съдебно дело Revevge Здравословни проблеми Смятате ли, че нямате бъдеще? Загубил ли си ревността за живота? Чувствате ли се, че го губите? Непрекъснато ли сте засегнати от лош късмет? Търсите ли любов, приятелство; искаш да се върнеш в миналото любовник или да се представиш като любовник? След това се свържете с AROZA SPELL CASTER и SPIRITUAL TEMPLE Обадете се или WhatsApp +79267785378 Електронна поща. arozatemple@gmail.com Skype. Храмът на Ароза Facebook: Arozatemple2
  Напиши отговор
 • 0 0
  1
  Cynthia
  Честита Нова Година Всеки, името ми е Синтия, искам да споделям добрата новина от живота си, как съм си върнал съпруга, разведена съм със съпруга си от 7 години и страдам сама със сина си исках го обратно, но знам, че може да ми помогне, Миналата седмица видях коментар в интернет от един мъж, който казваше на хората как той е върнал съпруга си с помощта на заклинателя, наричан д-р Огунделе, трябваше да се свържа спешно с молителя. да ми помогне и той ми отговори и ми каза, че ще ми помогне и съпругът ми ще се върне обратно и ще ме обича само за 24 часа. Мислех, че той е за шега, защото вече 7 години не сме виждали и не сме говорили помежду си, защото имам нужда от съпруга си и трябва да му вярвам и го помолих да ми помогне. в продължение на 7 години ми се обадиха в рамките на 24 часа и ме помоли да му простя, след като го заклинаха? Този човек е мощен, нямах друг начин да го оценя, казах му, че ще споделя името му в интернет и по радиостанциите, за да могат хората да търсят неговата помощ, споделям историята си, защото искам всеки, който се нуждае от помощ, да се свърже Той, така че за всеки, който се нуждае от някаква помощ, за да върне бившия си любовник или някакви проблеми с живота, свържете се с д-р Огундели днес и той ще ви помогне да ги решите бързо. Тук са неговите данни за контакт. WhatsApp и Viber Чат: +27638836445. Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com
  Напиши отговор