Енергийните компании да ускорят декарбонизацията, искат инвеститори, управляващи активи от над 11 трлн. долара

Все по-често през следващите години ще започне да се използва думата „декарбонизация“. Въпреки че на пръв поглед конкретни резултати от срещата за климата в Катовице няма, пътищата за осъществяване на Парижкото споразумение продължават. Забавяне може да има, но не и отказ. Поне за това говорят и стъпките, предприети от Европа. През декември Европарламентът постигна съгласие по пакета за изхвърляне на вредни емисии от автомобилите.  Бизнесът също застава зад осъществяване на процеса на декарбонизация.

Вече не става въпрос за битка между стари и нови бизнеси, а преминаване на сега съществуващите модели на производство и потребление на енергия към преминаване към нови.  Големите компании, например производителите на автомобили започват да ускоряват програмите си за преструктуриране. Изтеглят се напред датите за по-широко внедряване на производството на електромобили. Промяната започва и ще продължи да се случва.


В този аспект би могло да се разглежда и писмото получило публичност през декември на 95 инвеститора, управляващи активи на обща стойност от 11,5 трлн. щатски долара до европейската електроенергетика. В него те заявяват, че „Електроенергийните компании трябва да ускорят декарбовизацията и да подкрепят амбициозната климатична политика.

Инвеститорите, управляващи активи в такъв мащаб призовават европейските енергетици „да планират бъдещето си в икономика с нулеви емисии“. Те искат потвърждение, че енергетиците ще започнат осъществяване на такива бизнес стратегии, които съответстват на целите на Парижкото споразумение.  Освен това инвеститорите настояват електроенергетиката да постави ясни срокове и задължения за бързо прекратяване на използването на въглища в страните от ЕС и ОИСР не по-късно от 2030 г., определяйки при това как компаниите ще управляват отписването на съответните активи.


Писмото бе публикувано от Financial Times, изпратено и до организацията IIGCC (Institutional Investors Group on Climate Change). Копие от писмото, подписано и от Eurelectric е изпратено и до европейските енергийни компании с най-високо ниво на изхвърляния на емисии в региона.


20 от 95-те инвеститора, поставили подписът си под писмото управляват активи от над 200 млрд.долара. Сред тях са Aberdeen Standard Investments, BNP Paribas Asset Management, DWS, Nordea Group. Припомняме, че през месец ноември Eurelectric пусна втората част на доклада за пътищата за декарбонизация на електроенергетиката.

 
Европейската комисия вече се задейства. Решението за реформиране на пазара на електроенергия, което включва в себе си прекратяване на субсидирането на пазара на ТЕЦ-ове на въглища от 2025 г. е само отпреди дни.  Пакетът съдържа редица законодателни инициативи, насочени към увеличение на дела на ВЕИ в производството на електроенергия в страните от ЕС до 50% през 2030 г. Засега изглежда има шанс страната ни да получи отстъпка.

Новите правила предвиждат, че само електроцентралите, изхвърлянията, от които не надхвърлят 550 грама СО2 на киловатчас ще имат право да претендират за специални плащания. Става въпрос основно за плащания в рамките на пазар на мощности, на които производителите получават възнаграждения, независимо от количеството произведена електроенергия. Тази норма ще започне да действа за всички производители от датата на влизане на документа в сила, а за действащите електроцентрали – от 1 юли 2025 г.


Европа днес дава ясен сигнал, че ще утвърждаваме възобновяемите източници на енергия и ще намаляваме количеството на въглища и ядрена енергия, отбелязва министърът на околната среда на Австрия Елизебат Кестингер, която в рамките на шестте месеца председателства ЕС.

По настояване на Полша, в която и досега почти 80 % от производството на електроенергия е на базата на въглища, в новите правила е внесена уговорка: производителите, договори, с които са подписани до 31 декември 2019 г. (в рамките на местен механизъм за доставка на мощности) да бъдат освободени от посочените ограничения. Припомняме, че България работи по възможностите, свързани с българските ТЕЦ-ове в комплекса „Марица Изток“ заедно с Полша. Тази стъпка означава сигурност за българските централи на въглища. Самият факт за засилване на мерките, свързани с емисиите, призивите и програмите за декарбонизация са сигнал, че страната ни трябва да подготви енергетиката и икономиката си и за модела на преход.

Решението на Европейската комисия трябва да бъде утвърдено формално от Европейския парламент и страните от Европейския съюз.

 

http://www.iigcc.org/publications/publication/investor-letter-on-expectations-of-power-sector-decarbonisationКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари