НАЧАЛО » анализи

Енергетиката в управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти

fb
3E news
fb
18-04-2017 09:49:00
fb

Акцентите в управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти в областта на енергийната политика са синтезирани в 6 точки. Текстовете показват категорично: новото правителство ще продължи и ще надгражда успешните политики в сектора, провеждани  от кабинета "Борисов 2" с  министър Теменужка Петкова.  Факт е, че от ГЕРБ очевидно не са направили нито един сериозен компромис по отношение на политиките в сектора и това е добрата новина.

Единственият жест към Патриотите изглежда е записът от т. 2 /виж по-долу/, че ще бъдат изпълнени препоръките на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица - Изток 3”. Става въпрос за питането до ЕК дали държавата е предоставила нерегламентирана подкрепа на двете т.нар. американски ТЕЦ, на което все още очакваме отговор. Двата най-модерни ТЕЦ у нас, в които американски инвеститори вложиха стотици милиони евро и тази зима доказаха, че са най-надеждният производител от сектора на термичните централи, отдавна са трън в очите и обект на атаки от страна на псевдо социални и патриотични формации. Така или иначе обаче, бългалското правителство ще бъде длъжно да приеме и да се съобраз с решението на ЕК по въпроса - а не е сигурно, че то непременно ще потвърди наличие на нерегламентирана дължава помощ, може да се случи и обратото.

Въпросът е кой ще поеме управлението на тези процеси като министър и избран от него екип. Защото ако политическият компромис бъде направен по този въпрос, това ще подложи на сериозен риск изпълнението на заложените политики. Засега в публичното пространство само се подхвърлят различни имена. Сред тях са лидерът на НФСБ Валери Симеонов, като тази възможност в гилдията се приема по-скоро като виц. Сред спряганите имена е последният енергиен министър в редовно правителство Теменужка Петкова, която очаквано ще продължи линията си на оздравяване, стабилизиране и развитие на сектора.  Кой ще седне в министерския стол на енергетиката ще е окончателно ясно, когато бъде официално съобщен съставът на правителството "Борисов 3". А ето какви са задачите пред екипа, който ще управлява сектора,  според записаното в управленската програма:

    1. Енергийна сигурност чрез собствен добив. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес”.
Подкрепа за проучванията в блок „Хан Аспарух” и блок „Силистар”, които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.

    2. Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица - Изток 3”.

    3. Ревизия на разходите на ТЕЦ “Марица – Изток 2”, мини “Марица – Изток”, АЕЦ “Козлодуй” и други.

    4. Енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни.

    5. Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ. Изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара

    6. Продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

управленска програма
ГЕРБ
Коалиция "Обединени патриоти"
енергетика
По статията работи:

Галина Александрова