Експерти: Нова ядрена мощност без държавни гаранции ? Не е невъзможно, но почти непостижимо

С  решението си за АЕЦ „Белене“ парламентът отчасти отвърза ръцете на министра на енергетиката Теменужка Петкова. Най-трудните процеси започват едва сега. Моделите по които може да се продължи са много, коментират експерти. Затова и опитът на другите страни не е за пренебрегване.  Проблемът при нас е, че не искаме държавно участие, но моделът АЕЦ „Пакш“ в Унгария, напоследък прилаган и при други проекти се оказва примамлив. Експертите са категорични, че няма как да се изгради нова ядрена мощност без държавно участие. Такова чудо "частна АЕЦ" в света няма.

Проф. Атила Асоди (Attila Aszodi), упълномощен представител на унгарското правителство за АЕЦ “Пакш“ презентира моделът, по който работи страната при изграждането на нова ядрена мощност, базиран на междудържавен заем.

Тим Йео председател на New Nuclear Watch Europe поглежда проблема от по-рано и  смята, че решението за участие на държавата би могло да бъде повлияно. Пример с „Пакш 2“. Той обръща внимание и на държавните гаранции. „Принципно е възможно изграждането на нова ядрена мощност без държавна гаранция , но е много трудно, поради рисковете за инвеститора“, коментира той.

Унгарският модел, според проф. Асоди предвижда 30 % от произведената електроенергия от АЕЦ „Пакш“ ще се предлага на борсата, а останалите 70 % - през търгове, на едро. Цената ще е 55 евро на МВТ  LCOE.

Тим Йео от своя страната обръща внимание на факта, че ако една ядрена мощност бъде построена от държавата и се спазят стриктно всички срокове стойността на произвежданата електроенергия ще е с 25 % по-евтина.

Проф Асоди 

В основата на модела за АЕЦ „Пакш 2“ е междудържавния заем от началото на 2014 г. във връзка с технологическата рамка на проекта. Структурата на заема се корени в осигуряване на кредитна линия от 10 млрд. евро от Русия към Унгария, което покрива 80 % от стойността на проекта. Останалите 20 % се покриват от държавни средства. Тоест, стойността на проекта става 12,5 млрд. евро. За които трябва да се построят двата реактора на АЕЦ „Пакш 2“.

Оперирането и експлоатацията ще се осъществяват от компанията „Пакш 2“, която ще продава електроенергията на пазара. Самата компания „Пакш 2“ е 100% държавна собственост.

Изпълнител е „Атомстройекспорт“. Компанията отговаря за проектирането и изграждането на двата блока. На базата на споразумението е и договора за изграждането – IPC договора. При това става въпрос за строителство до ключ.
Цената на IPC контракта не е публично достояние, но е много по-малка от 12,5 млрд. евро. Руската компания е поела ангажимент да изпълни в записаните рамки IPC договора и да няма повишение.

Освен това съществува опция заемът да бъде върнат предсрочно на руската страна без никакво допълнително оскъпяване, което е записано в междудържавния договор, което осигурява гъвкавост и унгарската страна вече се възползва от тази възможност. Произведената електроенергия ще се предлага на унгарския пазар.

Тази схема бе разследвана от Европейската комисия (ЕК) и след доста дискусии получи одобрение. Тя предвижда необходимост от участие на държавата. Заключението на ЕК бе, че участието на държавата е пропорционално и да, има държавна помощ, но тя е допустима. ЕК направи анализ дали при вътрешна норма на възвръщаемост от 7,35 % годишно би участвал частен инвеститор. Съответно ЕК установи, че „Пакш 2“ би си изплатил всички видове разходи плюс печалба. Тоест, ако частен инвеститор би участвал, то ще е при норма на възвръщаемост от 7,73 %.  Между двете цифри има известна разлика, което обосновава участието на държавата, а инвестиции в унгарската електроенергийна система са необходими. Унгария в момента внася 30 % от електроенергията , която обаче се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища.

Сега АЕЦ „Пакш“ работи с 4 реактора или близо с 2000 МВт, но през 2030 г. трябва да затвори  и четирите блока и затова се нуждае от заместване на старите с нови блокове.

ЕК от своя страна постави две условия: първото е новата централа да функционира като отделно обособена компания и с отделен министър. Второто – 30 % от произвежданата електроенергия да се предлага на борсата (електроенергийната борса), а  останалите 70 % - на търгове, на едро и последното трето условие е печалбата да се връща на държавата.

Цената на произвежданата електроенергия от АЕЦ „Пакш“ ще бъде 55 евро на МВт при нормирани разходи LCOE.

Както вече бе споменато 30 % от електроенергията в Унгария е внос, основно от централи, работещи на въглища. Очакването е през 2030 г. цената на емисиите от въглищните централи да е много висока, а също така и цената на вноса.


Тим Йео

Има много начини да се намали цената на една ядрена мощност. На първо място това зависи от избора на технология, тоест ядрената мощност следва да е такава, каквато вече е работила в съответната страна. На второ място - от структурата на капитала, от финансовия модел.

В ЕС има много начини за финансиране на една централа –  от държавата, смесен модел, тоест държава и частен инвеститор и частно финансиране. Във Великобритания се опитахме да привлечем частен инвеститор, но това се оказа много скъпо, вметва той.
Вярваме, че в България моделът за финансиране от страна на държавата е най-добър, тъй като държавните заеми са много по-евтини, обяснява той. Освен това по думите му, решението за участие на държавата би могло да бъде повлияно. Пример с „Пакш 2“.

Китай би могъл да предложи на България също по-специални условия, но това би могло да се разглежда от ЕС като държавна помощ. За разлика от „Пакш 2“ Китай ще е изпълнител и ще иска да придобие централата, тоест ще иска да има пълна собственост върху нея. В случая става въпрос вече и за сигурност на доставките, коментира Тим Йео.

В контекста на различните модели експертът коментира, че да, „Принципно е възможно изграждането без държавна гаранция , но е много трудно, поради рисковете за инвеститора“.


Модел, при който изграждането на централата се финансира изцяло от държавата предполага стойността на произвежданата електроенергия да е с 25 % по-евтина. При това, ако държавата си сложи някаква лихва върху вложените средства, а иначе би могла да е и по-евтина. Реално цената на електроенергията би могла да е с две трети по-евтина, но за да се постигне този ефект е важно спазването на всички срокове при строителството.
Оскъпяване от забавянето при строителството зависи от това в кой етап на изграждането започва. Ако е в началото, когато е вложен малко капитал съответно и оскъпяването е малко, но ако е в края на процеса, да, то е високо.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари