ЕБВР поставя декарбонизацията в центъра на новата си стратегия от 2019 до 2023 г.

Банката няма повече да финансира проекти, свързани с въглища и петрол, отваря се за ВЕИ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) вече няма да финансира проекти, свързани с добива на въглища или мощности на въглища за производство на топлинна енергия и ще се фокусира върху възобновяемите източници на енергия. Това се казва в новата стратегия за декарбонизация на енергийния сектор на банката. Това става ясно от публикуваната тези дни нова енергийна стратегия на банката за периода 2019 - 2023 г. (Energy Sector Strategy
2019-2023).

ЕБВР няма да финансира и проекти, свързани с разработката на нови находища за добив на петрол. Разбира се, при уговорка, че изключения за финансиране може да има, ако даден проект доказва намаляване на изхвърлянето на парникови газови.

Банката обаче ще продължи да финансира проекти, свързани с газовия сектор и особено в случаите, когато тези проекти касаят трансформацията на системата по пътя й към преминаването й в нисковъглеродна.

Банката подчертава също така необходимостта от увеличение на инвестициите във ВЕИ, поддържане на интеграцията на енергийните системи, стимулиране на прехода към по-чисти и устойчиви източници на енергия и съдействие за електрификацията са сред целите, които си поставя ЕБВР за периода  на действие на новата енергийна стратегия до 2023 г.


В коментара си по повод документа, управляващият директор на ЕБВР за енергийния сектор, Nandita Parshad заявява необходимостта от електрифициране на икономиката, в т.ч. промишлеността, транспорта и отоплението при това чрез електроенергия, произведена предимно от възобновяеми енергийни източници. „Това е целта, която поставяме в центъра на новата стратегия на енергийния сектор: декарбонизирането на енергийния сектор с решителна промяна на най-замърсяващите горива“, казва той. Както става ясно, от 1 януари 2019 т. ЕБВР променя методиката за ценообразуването по отношение на въглеродния отпечатък.

 

Ровече за доклада на ЕБВР: https://www.ebrd.com/news/2018/ebrd-puts-decarbonisation-at-centre-of-new-energy-sector-strategy.htmlКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари