НАЧАЛО » анализи

Държавните енергийни фирми печелят все повече от свободния пазар на ток

Продължава преходът към либерализацията на енергийния сектор у нас

fb
3E news
fb
24-09-2014 03:15:00
fb

Държавните енергийни компании са основните доставчици на електроенергия за свободния пазар у нас. Това заяви Антон Павлов, заместник-министър на икономиката и енергетиката по време на форум, организиран от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Според Павлов през 2013 г. количествата електроенергия, търгувани на свободния пазар са се увеличили с около 30% и са достигнали близо 6,9 млн. мвтч. Най-големи количества са продали АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, които са част от Българския енергиен холдинг. В момента цената на един мегават на свободния пазар е около 65 лв./мвтч, обясняват търговци. Продажбата на по-големи количества за свободния пазар позволява на централите да подобрят значително финансовото си състояние.

Преди десет години участниците на свободния пазар на електроенергия у нас са били едва 11. През 2013 г. те са вече 2157. От тях 9 са производители на енергия, а 2096 – потребителите. Търговците на електроенергия са 52-а, а координаторите на стандартни балансиращи групи са 13, обясни Павлов.

Необходим е реален енергиен баланс и разчет на инвестициите в сектора, за да функционира стабилно енергетиката. Друга основна задача е приемането на енергийна стратегия, защото енергетиката не бива да бъде разглеждана на парче, каза още заместник-министърът.
Според Павлов пазарът на електрическа енергия в България функционира, но не бива да спираме до тук. Ще продължим да работим, за да се уверим, че либерализацията му не е само поет ангажимент към ЕК, а задача, която изпълняваме в полза на индустрията в България. Не само за индустриалните консуматори, а и за клиентите на средно напрежение трябва да се осигури плавен преход от регулирани към свободно договорени цени. Въпреки че у нас все още няма организирана борса за ел. енергия, основите на балансиращия пазар са положени. Надявам се, че със съвместни усилия от страна на всички участници ще бъдат коригирани методите на неговата работа и той ще функционира реално, каза Павлов пред бизнеса.

През последните десет години е водена непоследователна политика в енергетиката, заяви още той по отношение на финансовото състояние на НЕК. Това е довело до натрупване на дефицит от близо 3 млрд. лв. в Обществения доставчик. Ако не бъде променен моделът за задължително изкупуване на електроенергия по преференциални цени, НЕК ще генерира още около 900 млн. лв. загуби за година. Увеличението на цената на електроенергията ще покрие едва 1/5 от загубите на НЕК. Но ние сме категорични, че българските домакинства не бива да поемат тежестта за некомпетентно взиманите през годините решения.

Кризисният щаб работи активно по въпроса за ритмичността в газовите доставки за страната и за снабдяването с алтернативно гориво на топлофикационните ни централи.

Антон Павлов
енергиен пазар
развитие
АЕЦ "Козлодуй"
ТЕЦ "Марица изток 2"
По статията работи:

Георги Велев