НАЧАЛО » анализи

Държавата обещава да си върне заменените гори или поне разликата до пазарна стойност

fb
3E news
fb
27-11-2012 05:32:00
fb
Очаква се Европейската комисия скоро да обвини България, че е допуснала незаконна държавна помощ при замените на гори. Това потвърдиха земеделският министър Мирослав Найденов и председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Искра Фидосова по време на дискусия по темата, организирана от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

По повод наказателната процедура на Европейския съюз заради замените на гори представителите на властта заявиха, че ще приемат това решение на Европейската комисия и ще предприемат мерки или държавата да получи пазарната разлика в цената на заменените гори, или заменените гори да й бъдат върнати. Като част от мерките за преодоляване на негативните последици за страната ни, ще бъде прецизиран Законът за държавната помощ, като се очакват и предложения от неправителствени организации и участие в работни групи в тази връзка.

Коалицията "За да остане природа в България" продължава да смята, че всички извършени след 2003 година заменки на държавни горски и земеделски територии са реализирани при използване на непазарни методи за оценки и са довели до пряка загуба за държавата в размер на няколко милиарда лева, обявиха след форума от организацията.

"Единственият път за премахване на тази екологическа, икономическа и социална несправедливост е признаване от страна на България, че извършените по времето на правителствата на Симеон Сакс Кобурготски и Сергей Станишев замени са представлявали схема за държавна помощ. В този случай, получателите на тази държавна помощ ще трябва да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката или да върнат заменените гори на държавата", заявяват природозащитниците.  И допълват: "Вече три години очакваме правителството на Бойко Борисов да предприеме тези необходимите стъпки, въпреки че разрешаването на проблема беше записано и в предизборната програма на управляващите през 2009 г., припомнят природозащитниците. Те разчитат тази срамна страница от процеса на разграбване на българското национално богатство да бъде затворена преди изборите през 2013 година, като решението за това зависи само и единствено от волята на управляващата партия".

В допълнение, от коалицията отбелязват, че е неразбираемо как вече 5 години от прокуратурата не откриват престъпление в тези действия на предишните министри и заместник министри на земеделието и горите, довели до милиардни загуби за държавата. При подобна липса на ефективност е напълно разбираема ниската оценка на правораздавателната система у нас, давана от българските граждани и партньорите ни от Европейския съюз, смятат от организацията.

По статията работи:

Галина Александрова