Драстична държавна намеса спря поскъпването на газа и постави дружествата на свободния пазар в патова ситуация

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1039
article picture alt description

Компаниите от газовия сектор са стъписани от вчерашния обрат в процедурата по определяне на цената на природения газ за м. септември след като Булгаргаз, според експертите в сектора под натиска на управляващите, оттегли ценовото си предложение за м. септемри, а енергийната регулаторна комисия КЕВР скоростно прекрати процедурата за определяне на цената на газа за настоящия месец.

Само ден преди това именно изпълнителнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов коментира: „Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51%. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива, както на природния газ на европейските борси, така и на рекордно ниски цени на петролните продукти. Като основна причина за безпрецедентен спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. „Булгаргаз“ предоговори начина на ценообразуване, като компонентът, който участва във формулата, преобладаващият компонент, отразява развитието на европейските газови пазари. И всичките тези ползи от ниските ценови нива на борсите бяха прехвърлени към крайния потребител на природен газ“, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Това означава, че газоразпределителните дружества, които не купуват газ от „Булгаргаз“ за разлика от топлофикациите, са изправени пред сериозни затруднения и ще понесат значителни финансови загуби. Това са голяма част от дружествата, които снабдяват индустриалните и битовите потребители на газ и които не могат да си позволят да продават газа на значително по-ниски цени от тези, на които купуват горивото на драстично нарасналите пазарни цени на борсите в България и в съседни страни, което застрашава сигурността на доставките. Тоест негативният ефект от драстичната държавна намеса за задържане на ниски цени на газа най-вероятно ще се мултиплицира в индустриалния сектор и доммакинствата.

Първоначалното искане на „Булгаргаз“ за месец септември (официално оповестено на 11.08) бе за цена на синьото гориво в размер от 21.51 лв. MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (ЗЕ, чл. 30, ал. 1, т.7).

В сравнение с утвърдената за м. август 2020 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената от "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване от КЕВР цена на природния газ за м. септември 2020 г. е по-висока с 15,21 % или с 2,84 лв. / MWh.

Увеличението се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за м. юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

В съответствие с промените в Закона за енергетиката, „Булгаргаз“ обнови на 1 септември заявлението си и поиска утвърждаване на цената на природния газ за месец септември в размер на 22,46 лв., което представлява увеличение с 20.30 на сто спрямо месец август.

В интервю пред БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ обоснова това с увеличение на цената на газа на спотовите пазари с 50 на сто.

Малко по-късно обаче, с дата 1 септември от „Булгаргаз“, според съобщението на КЕВР са поискали да спре решението си за цената на газа за месец септември.

„Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за прекратяване на административното производство по заявлението на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Основание за решението на КЕВР е полученото на 1.09.2020 г. писмо от „Булгаргаз” ЕАД с искане за прекратяване на административното производство, поради разпореждане на министъра на енергетиката за извършване на проверка на начина, по който „Булгаргаз” ЕАД е образувал цената на природния газ за м. септември.

„Булгаргаз” ЕАД поема ангажимента своевременно да уведоми КЕВР за резултатите от извършената проверка и ще входира заявление за утвърждаване на цена, по която общественият доставчик да продава природен газ, считано от 1.09.2020 г.“, гласи официалното съобщение на регулатора.

Припомняме, че в новата хибридна формула за ценообразуване (тръбопроводен газ от „Газпром“ и спотови цени), спотовата съставляваща е с по-голяма тежест.

Отлагането на решението на КЕВР за цената на газа не означава отмяна на повишението на цената. Нещо повече, в бъдеще ще е с натрупване и ще се отрази на компаниите, които купуват газ на спотовите пазари. Вече сме били свидетели на този ефект в електроенергетиката. Това коментира за 3e-news.net енергийният експерт проф. Тасев. Тенденцията е за скок на спотовите цени до 12 евро на MWh, припомни той.

Справка за търговията на най-търгуваната борса TTF сочи, че цената на газа в момента е на ниво 11.175 евро за MWh. 

На българската газова борса (газов хъб Балкан) при търговията в рамките на деня за 1 септември цената на газа спрямо 31 август е нараснала с 19.6 %

Или от 17.17 лв. за MWh, постигната цена за 31 август е нараснала до 20.46 евро за MWh.

Експертите определят тази управленска стъпка като погрешно политическо решение и намеса в работата напазара. Това обаче, според тях, ще се отрази негативно освен на компаниите, в частност газоразпределителните, така на „Булгаргаз“ като формира загуба, която дружеството не може да си позволи. Още повече, че се очаква с настъпването на зимния сезон цената да се повиши. 
 

Още по темата:

Юридически експерт: Решението на КЕВР за прекратяване на производството по завление на Булгаргаз води до "цуг цванг"

Очаква се да последват обжалвания от страна на газоразпределителните компании и други участници на свободния пазар на синьо гориво

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща