доц. Иван Иванов: Втора година расте процентът на енергията, търгувана на свободния пазар

Тази година, вече и със сегмента "в рамките на деня", БНЕБ вече пълнокръвно може да осъществява организирана търговия на електрическа енергия, отбеляза председателят на КЕВР

Председателят на КЕВР, доц. Иван Иванов

Вече втора година расте процентът на енергията, търгувана на свободния пазар. През 2017 г. тя е била 57 на сто, а за текущата 2018 г. е над 60 %. От тези 57 процента само 43 на сто са за вътрешния пазар, а износът обхваща 14 процента от общото производство на ток, което се търгува. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на конференция "Индустрия и енергетика 2018", организирана от Индустриалния клъстер "Средногорие".

На регулирания пазар за вътрешния пазар 34% отиват както за битовите потребители, така и за небитовите в мрежата ниско напрежение и за технологични разходи, които до 1 юли тази година се определят с регулирана цена от КЕВР, отиват 9 на сто. Тази картина ще се промени, когато от следващата година трябва да се представят данните, защото техните разходи от регулирания пазар ще отидат към свободния след промяната в Закона за енергетиката, която предвижда технологичните разходи да бъдат закупувани както от трите електроразпределителни дружества, така и от ЕСО от борсата, обясни Иванов, цитиран от БТА.
      
Броят потребители, които са сменили доставчика, е около 13 500. До ноември този брой беше по-голям, но поради излизане от пазара на един от големите търговци на електричество при част от потребителите се създаде усещане за нестабилност на търговците на електроенергия и около 1000 потребители се върнаха на регулирания пазар, посочи председателят на КЕВР.

Иванов подчерта, че ликвидността, прозрачността и интеграцията на свободния енергиен пазар са основните му характеристики. Началото на свободния електроенергиен пазар бе положено с промяна в Закона за енергетиката /ЗЕ/ от 2007 г, когато се създава правната възможност за отварянето на пазара. До 2013 г. сделките на свободния пазар бяха доста ограничени, а първата сделка беше между АЕЦ "Козлодуй" и "Аурубис", припомни историческите факти председателят на КЕВР.
    
През 2013 г. с промяна в ЗЕ от регулирания пазар са извадени всички потребители на високо и средно напрежение, което създаде основата за развитие на свободната търговия, изтъкна още Иванов и допълни, че през 2016 г., след като беше нормативно подготвено от КЕВР чрез промяна в правилата и създаване на специална инструкция, се създава Българската независима енергийна борса.

Тази година, вече и със сегмента "в рамките на деня", борсата вече пълнокръвно може да осъществява организирана търговия на електрическа енергия, отбеляза Иванов. През 2017 г. търгуваният обем на борсата е около 4,2 тераватчаса, а година по-рано - 2,5 тераватчаса. Като процент през 2016 г. през борсата минават 5,8 на сто от общия търгуван обем, а през 2017 г. - 14,35 процента.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари