НАЧАЛО » анализи

Гърция може да се превърне в енергиен портал за цяла Европа

fb
3E news
fb
19-12-2017 09:00:00
fb

ByMargarita Mathiopoulos, December 4, 2017, global.handelsblatt

 

Гръцкият газов и петролен сектор е мястото, където се насочват интелигентните пари, благодарение на планираните тръбопроводи, платформи и въглеводороди, скрити под Средиземно море, пише немски енергиен експерт.

Твърде малко немски предприемачи гледат на Гърция, и особено на енергийния сектор, като инвестиционна възможност. Други са по-проницателни от германците. По време на неотдавнашно посещение в Китай за "Форум за външна политика - Пекин" например,се показа, колко е решаващо значениетона Гърция за китайската стратегия и външната политика: Гърция е в основата на китайската инициатива "Един пояс, един път" - планират да изградят модерен "копринен път", свързващ цялата Евразия. Китайците са избрали Гърция, и по-специално пристанище Пирея, като свой център в Западна Европа. Още през 2015 г. президентът на Гърция Прокопис Павлопулос е първият европейски лидер, който говори за значението, което този нов "Копринен път" ще има за останалата част на света.

Гърците, от своя страна, са благодарни за тази китайска инвестиция, чувствайки се още по-обезсърчени от Германия по време на кризата с еврото.

 

Гърция разбира, че е на географски и геополитически кръстопът. Но сега трябва умело да се възползва от тази възможност, за да стане енергиен център. Ако това стане, страната може да се превърне в портал за природен газ, който влива в Европа от три източника: първо, от Централна Азия и Турция;второ, от източното Средиземноморие; и трето, от собствените си морски дъна, които покриват големи резерви от въглеводороди. Ако Гърция успее да се възползва от този шанс, най-накрая може да намери модел за растеж на своята икономика и за просперитет на населението си.

 

Ето защо Гърция държи толкова много геополитически ключове. САЩ смятат Гърция за жизненоважна за осигуряването на енергийни доставки на по-широкия Запад и за задържане на руското влияние в региона. Русия не оставя никакво съмнение, че иска да бъде голяма и важна сила в региона: купи части от газовото поле Zohr край бреговете на Египет и петролни полета в ИракскиКюрдистан. Русия също има подводници, които патрулират в Източното Средиземноморие. Това дори доведе до противопоставяне с Турция, която също така иска да доминира потока от въглеводороди към Европа.

 

Но ако Гърция иска да се превърне в портал за газ, който се влива в Европа, тя трябва да се движи бързо, за да завърши собствената си част от Южния газов коридор, инициатива на Европейската комисия да се доставя газ от Близкия изток в Европа независимо от Русия. Гръцкият участък на този коридор се нарича Транс-Адриатически тръбопровод (TAP). Той се простира от гръцко-турската граница през северна Гърция, преминава през Албания и Адриатика и достига в Италия. Напредъкът изглежда добър. Строителството е завършено повече от половината и до 2020 г. може да има тръбопровод от Азербайджан към Европа.

За тридесетте години преди кризата с еврото, Гърция загуби много възможности в енергийния сектор. Сега нещата се променят.

Транс-Адриатическият газопровод, освен да транспортира газ до Италия, ще се отклони, за да доставя на Балканските страни на север, които днес са газово зависими от Русия. След известни прекъсвания отново се работи за едно такова разклонение в България. За Македония е планирано второ разклонение.

 

Друга стъпка,за да се превърне страната в енергиен център е т.нар. плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) в Северна Гърция. Неговата роля е да приема кораби, пълни с втечнен природен газ, който може да бъде дори шистов газ от Америка и да изпрати газа към Балканите. Две американски компании за шистов газ, Cheniere и Tellurian, вече са изразили интерес. Тази FSRU ще бъде още една мярка за ограничаване на руското енергийно влияние. Това може да бъде и хедж срещу турските опити да се монополизират транзитните газови маршрути изток-запад.

Това, което прави перспективите на Гърция още по-интересни, са откритията на въглеводороди под източното Средиземноморие – във водите на Египет, Израел и Кипър. Търсенето сега е повече за газ в Гърция, близо до Крит. Има дори надежди, че Гърция някога ще стане "новата Норвегия". Гърция, Кипър, Израел и Италия понастоящем си сътрудничат под егидата на Европейската комисия, за да докарат този средиземноморски газ в Европа през "Източно-Средиземномрски тръбопровод".

 

За тридесетте години преди кризата с еврото Гърция загуби много възможности в енергийния сектор. Сега нещата се променят най-накрая - в полза на сегашното гръцко правителство. Проучвателните проекти в Йонийско море и в близост до Крит са разрешени и Total, ExxonMobil и Eni инвестиратв тях.

Сега Гърция трябва да направи всичко по силите си, за да завърши всички тези тръбопроводи и проекти до 2020 г. За едно съм сигурна - че Гърция може да успее. Колко жалко, че собствената ми страна, Германия, не видя този огромен инвестиционен потенциал по време на кризата с еврото, когато - както го виждат гърците - наказа Гърция. Днес умните пари не се движат от Гърция, а към нея.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион.

 

Гръцки газов и петролен сектор
природен газ
петрол
енергиен сектор
инициатива Един пояс - един път
По статията работи:

Маринела Арабаджиева