Гори се заменят само за пътища

Това е записано в изменения закон за горите, обясни аграрният министър Мирослав Найденов

Новият законопроект за горите допуска заменки единствено за инфраструктурни и държавни проекти, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов в предаването "Неделя 150" на БНР. Така той отговори на претенциите на Коалиция "За да остане природа в България", която в петиция до премиера Бойко Борисов алармира, че проектът за промени в закона за горите ощетява обществения интерес и не гарантира опазване и добро управление на българската гора.

 

Найденов припомни, че действащият Закон за горите е приет 1997 година и до момента е поправян 42 пъти за обслужване на корпоративни интереси. "Когато поехме управлението, обещахме да подготвим нов закон за горите", подчерта аграрният министър.

 

От думите му стана ясно, че най-голям обем заменки се налагат при прокарването на нови трасета за енергийни проекти и за пътища, които обикновено пресичат горските територии.

 

"При изграждане например на магистрала в момента собствениците, ако трябва да бъдат обезщетявани, те се обезщетяват чрез изкупуване на тяхната земя. Тъй като държавата е в икономическа криза, ние оставяме възможност те да бъдат обезщетени чрез замяна, т. е. инициативата идва не от собственика, а от държавата. И ако имате примерно гора, която попада на трасето на магистралата, вместо да получавате пари и тези пари да бъдат обикновено на спекулативни цени и доста над реалната, държавата ви обезщетява при този случай със замяна, т. е. дава ви съответната гора на друго място", обясни Найденов.

 

На въпрос дали измененият закон ще отмени наложения мораториум за заменкете, Найденов обясни: "Ние гарантираме, че няма да се правят неоснователни замени със закон. Ако остане както е наложен, при промяна на конфигурацията примерно в Народното събрание след години те могат да го променят. Затова ние вкарваме тази забрана в закон и забраняваме промяната на предназначението в: първо, мрежата "Натура 2000"; второ, национални паркове и защитени територии; и трето, най-важното и най-атрактивните и апетитните - Зона "А" и Зона "Б" на черноморското крайбрежие. Т. е. със закон гарантираме, че промяната на предназначението на тези територии ще бъде забранена. Оставяме единствено възможност във вътрешността на страната."

 

Найденов изрази увереност, че има достатъчно мотиви част от замените да отпаднат по съдебен път. "Освен Стефан Юруков и Нихат Кабил, надявам се списъкът с обвиняемите да се разшири. Фирма, свързана с Красимир Гергов, предложи около голф игрище на морето да върне заменени гори в състава на Държавния горски фонд", уточни аграрният министър.

 

Той подчерта, че не може да отговарям за инвестициите на Христо Ковачки в Рила, но когато екипът на аграрното министерството е разкрило схемата, по която бившият земеделски министър Нихат Кабил и неговият екип са облагодетелствали фирми около Ковачки, е подаден сигнал в прокуратурата. "И това стана основание за повдигане на обвинение срещу министъра. Не знам подробности от прокуратурата, но си мисля, че тече в момента разследване. Възможно е и да е приключило", каза още министър Найденов.

 

С друг закон - Законът за земеделската земя, аграрният министър обясни, че управляващите забраняват изграждането на фотоволтаични съоръжения на земя от 1-ва до 4-а категория.

 

Найденов каза още, че с подписано на 1 октомври споразумение ще бъдат ще изчистени всички задължения, които Министерството на земеделието и храните е имало до момента към ветеринарните лекари по държавната имуно-профилактична програма. Ще им изпратим дължимото до края на месец октомври. Намерихме средства и тъй като въпросът не беше само за средствата, средствата са осигурени, ставаше въпрос и за техни инициативи, които ние съвместно ще реализираме, за да може да има реформа и в този сектор", каза в предаването "Неделя 150" на БНР аграрният министър Мироклав Найденов.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари