Газпром се готви за война за Европа

Артур Топорков, vedomosti.ru

 

"Газпром Експорт" съобщи, че открива електронна платформа за търговия с газ за Европа. "Този инструмент ще подобри взаимодействието с нашите клиенти в Европа, като направи механизма на продажбите на газ още по-ефективен. Освен това, очакваме тази платформа да спомогне допълнително за оптимизиране на доставките на газ ", цитират в съобщението генералният директор на компанията Елена Бурмистрова.

 

Дружеството все още не е обявило датата и формата на първата търговска сесия, но сайтът вече е отворен за регистрация на участници. Оценката на кандидатите в търговете ще отнеме най-малко три седмици от датата на кандидатстване. Тоест, следва, че началото на търговията чрез електронната платформа "Газпром" може да започне през септември. "Газпром Експорт" не предостави допълнителни коментари.

 

Стартирането на нов механизъм за продажба от страна на "Газпром" се прави в третата поредна година на рекорден ръст на продажбите в страни извън ОНД. През 2017 г. компанията изнася в Европа 194,4 милиарда кубически метра природен газ, увеличавайки пазарния си дял до 34.7%, а при вноса - до 64.8%. За Газпром Европа е важен пазар, а през 2017 г. тя донася 37% от приходите на компанията. От януари до 15 август 2018 г. доставките се увеличават с още 5,7% до 125 милиарда кубически метра. С продължаването на тенденцията, износът на "Газпром" за цялата 2018 г. „може да достигне 205 милиарда кубически метра и повече”, каза Алексей Милер, изпълнителен директор на Газпром през юни. В допълнение, тежестта, значението на 205,3 милиарда кубически метра газ – това е максималният годишен газов обем, който е сбор от всички договори за износ на "Газпром", посочи Милeр.

 

Непублични търгове

 

От описанието на механизма на търговете, описан в документите на компанията, следва, че те ще бъдат проведени под формата на сляп търг. Преди всяка търговска сесия, "Газпром Експорт" ще уведоми участниците за обема на предлагания за продажба газ, минималната му цена и датите за доставка. Купувачите ще имат възможността да направят поръчка (обем / цена) и да изберат от предложените от Газпром точки, удобните за тях места за получаване на газа. Но оферирането няма да бъде публично, разкриването на всякаква информация е забранено. Анулирането на вече направено заявление не е предвидено, можете само да коригирате обема и цената в офертата в посока на увеличение. Принципите за формиране на началната цена от "Газпром Експорт" все още не са оповестени. "Но ако ефективното намаляване на цената на продажбите спрямо спот цените достигне 5-10%, това вероятно ще е от интерес за потенциалните купувачи", казва Маринченко В дългосрочен план електронната платформа може да се превърне в доста важен канал за продажба на газ, казва Дмитрий Маринченко, директор във Fitch:

 

"На първо място, за сметка на онези страни, които се опитват да намалят дела на дългосрочните договори с Газпром в общия обем на вносните доставки, като Полша, например." Основното ограничение за развитието на такива продажби може да бъде пропускателната способност на съществуващите тръби". В началото, теоретично може да се говори за допълнителни доставки от 10-15 милиарда кубически метра на година", е мнението на Маринченко.

 

Нуждите на Европа от внос на газ само през 2017 г. са се е увеличили с 8,3% до 312,1 милиарда кубически метра, се вижда в данни на Евростат. "Газпром" очаква повишение на търсенето с 19% (с 60 млрд. куб. м) до 2025 г. и с 25% (78 млрд. куб. м) до 2030 г. се сочи в документите му (Vedomosti се запозна с тях).

 

За тези обеми руската компания ще трябва да се състезава предимно с доставките през газопровода TAP / TANAP (Азербайджан-Турция-Югоизточна Европа), както и с втечнения природен газ от Централна Азия, Африка и Америка. Основното конкурентно предимство на последните е постоянните усилия на администрацията на САЩ за увеличаване на доставките на LNG за Европа и заплахите за налагане на санкции срещу партньорите на "Газпром" в проекта "Северен поток-2". Развитието на електронната търговия показва, че "Газпром" сериозно възнамерява да увеличи своя дял на европейския пазар, смята Маринченко. "Газпром има прекомерни запаси от газ и прекомерно голям капацитет за транспортиране, особено ако успее да задържи украинския маршрут след пускането в експлоатация на "Северен поток 2", каза Маринченко. Стойността на доставка 1000 куб.м, включително всички данъци и транспорт, не надвишава $ 120-130 на текущи цени от около $ 250. Новият инструмент може да позволи на "Газпром" да увеличи оперативния паричен поток с минимални усилия."

 

Освен това, разработването на допълнителен метод за продажба предполага, че "Газпром" най-вероятно ще се опита да запази Украйна като основен транзитен канал, подчерта Маринченко. "За да увеличи пазарния си дял, Газпром най-вероятно ще се нуждае от 30-40 милиарда кубически метра газов капацитет, а може би и повече", каза той.

 

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари