НАЧАЛО » анализи

"Вертикален газов коридор" ще свързва Гърция, България и Румъния

Правителството в Атина и гръцкия енергиен регулатор огласиха проекта, българските институции мълча, журналистите ни научиха новината от чуждите медии

fb
3E news
fb
10-12-2014 12:03:00
fb

Нов проект - "Вертикален газов коридор", ще свързва газовите мрежи на Гърция, България и Румъния. Той ще е с обем 3-5 млрд. кубически метра газ годишно. Източниците на газ ще бъдат гръцкият завод за втечнен газ в Ревитуса и планираният Трансадриатически газопровод, който ще пренася каспийски газ. Това съобщи Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция.

Гръцкият министър на енергетиката Янис Маниатис, румънският му колега Разван Николеску и заместник-министърът на енергетиката на България Антон Павлов във вторник подписаха съвместна декларация за "вертикалния коридор", свързващ техните страни. Той се явява нов маршрут за природен газ, който обединява националните газопреносни мрежи на трите страни. Интерконекторна връзка ще доставя газ от Гърция към България и Румъния, а след това може би и в други страни от Централна и Източна Европа, съобщава РИА Новости.

Правителството в Атина изрази удовлетворение от споразумението между Гърция, България и Румъния за изграждане на "Вертикален газов коридор" и даде подробности за своята визия по проекта.

Засега няма съобщение от българското Министерство на енергетиката -- българските журналисти научиха от чуждите медии за мащабният енергиен проект, който ще да реализира и засяга прако българската страна.

Природният газ от 5,3 милиарда кубически метра годишно ще бъде осигуряван от различни източници, а именно от гръцката мрежа чрез терминал за втечнен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през северната част на Гърция, и от плаващата станция за регазификация на втечнен газ в северната част на Гърция", посочва Министерството на енергетиката на Гърция.

Министрите на трите страни подкрепят развитието на "вертикалния коридор" и предлагат той да бъде включен в "проектите от общ интерес" на ЕС, което ще позволи на европейските институции политически и финансово да подкрепят тази инициатива. Заместник-председателят на Европейската комисия по енергетиката Марош Шевчович  оцени позитивно инициативата на трите страни по време на Съвета по енергетика на ЕС, тъй като тя отговаря на стратегията на ЕС за разнообразяване на енергийните източници и маршрути, съобщава министерството.

Новият вертикален газов коридор ще свърже Гърция, България и Румъния, за да се осигури непрекъснато снабдяване в двете посоки, както и за насърчаване на приоритетния за ЕС коридор "Север-Юг" и "Южния коридор", се казва в документа.


Атина предлага като приоритетен проект да се включи и газопровода за трансфер на гориво от Израел през Кипър и от остров Крит към страните от Европа, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция.

Министърът на енергетиката Янис Манятис е подчертал пред гръцките медии, че споразумението за изграждане на газов коридор с България е част от политиката за енергийна сигурност на европейските страни.

"Атина е в пълна готовност да започне изграждането на интерконекторната връзка при Кавала, която след осъществяване на проекта "Трансадриатически газопровод" ще снабдява България с азерски газ. Има проект също за втори терминал за втечнен газ до Александруполи", са съобщили от Комисията по енергийно регулиране на Гърция.

Вицепремиерът Евангелос Венизелос вече е подписал споразумение за енергийно сътрудничество с Кипър и Израел за трансфер на газ през Крит за европейските страни.

Депутатите от гръцкия парламент са информирани за развитието на проектите и възможностите за нови алтернативи срещу зависимостта от руския газ.

Повишава се и капацитетът на газовото хранилище на остров Ревитуса, откъдето ще се подава втечнен газ за страните от Балканите.

Вертикален газов коридор
България
природен газ
Гърция
Румъния
По статията работи:

Маринела Арабаджиева