ВАС: Отказът на КЗК по сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ е незаконен

Антимонополната комисия не спази законовия срок за образуване на производство, съгласно задължителните указания на ВАС.

Върховният административен съд постанови, че разпореждането, с което  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа второ разглеждане на сделката между ЧЕЗ и Инерком, е  незаконосъобразно. То е постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност. Съдът връща преписката на КЗК със задължителни указания да се образува производство по подаденото заявление за концентрация.


На 18 ноември КЗК отказа повторно разглеждане и съответно произнасяне по сделката между ЧЕЗ и „Инерком България“ за покупка на българските активи на енергийната компания. Причината да се поиска ново разглеждане е фактът, че Инерком продаде соларните паркове, заради които КЗК твърдеше че има концентрация. Излизането на компанията от бизнеса с фотоволтаици променя съществено обстоятелствата по сделката, тъй като именно участието на този пазар, макар и нищожно като дял, с първото произнасяне на на КЗК през юли т.г. беше посочено като недопустимо условие.


Решението на ВАС е от 20 ноември и още на следващия ден - 21 ноември, преписката е върната на КЗК, за изпълнение на задължителните указания за образуване на производство по концентрация по сделката между Инерком и ЧЕЗ. Законовият срок КЗК да изпълни учаказията на ВАС е 7 дни - тоест той е изтекъл на 28 ноември. До момента обаче на интернет страницата на антимонополистите няма съобщение за стратирано производство по сделката.


Това, че КЗК е обжалвала решението на административните съдии, не може да оправдае неизпълнението на Закона от КЗК -  да образува производство в законовия срок, тъй като съгласно Административно процесуалният кодекс обжалването на определението на тричленният състав не спира изпълнението на съдебният акт и КЗК е задължена да изпълни задължителните указания на ВАС, коментират правни експерти.


Междувременно в понеделник от CEZ обявиха, че договора между двете компании продължава да действа.


От Инерком съобщиха, че “полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните  условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и са в очакване на одобрението му. Сделката между ЧЕЗ и Инерком следва законовите изисквания и компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. Инерком има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране  на сделката, съобщиха от българската компания.”Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари