НАЧАЛО » анализи

Васил Велев, АИКБ: Зад скандалния търг на НЕК и опита за манипулиране на пазара стои бизнесмен с инициали Х. К.

„Наистина е скандално това, което става”, заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” на NOVA председателят на АИКБ.

fb
3E news
fb
17-06-2019 05:24:00
fb

Зад скандалния опит на държавната НЕК да проведе уговорен търг за определен купувач стои бизнесмен с инициали Х. К. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” на NOVA тв председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. На това описание отговаря бизнесменът Христо Ковачки, а Велев не отрече, че визира именно него. За Ковачки отдавна се подозира, че опитва да манипулира пазара на електроенергия.

Тази сутрин работодателските организации у нас излязоха с позиция срещу търг за продажба на ток, тъй като имаха съмнения в опит за манипулация на пазара. Преди около час търгът беше спрян, но работодателите продължават да са притеснени.

 В петък беше обявен търг при условия 98 мегавата от 1 юли до 30 септември с отклонение от минус 100% до плюс 400. Търгът беше направен неделим, т.е само едно лице може да купи тази електроенергия, а след това може да я продава. Това означава, че може да се купи евтино, заради условията, а след това да се продава скъпо, коментира Васил Велев.

 В резултата на публикацията на 3e-news и острата реакция на бизнеса – работодателски организации и асоциацията за свободен енергиен пазар, скандалният търг беше канселиран и сега са обявени два за 73 и 25 мегавата, които вече са делими, но условията остават същите, посочи председателят на АИКБ. От бизнеса продължават да смятат, че е възможно сделката да се сключи от една фирма или свързани такива и след това да има опит за манипулиране на пазара.

„Наистина е скандално това, което става”, заяви председателят на АИКБ. „В петък беше обявен този търг при условия – 98 мегавата от 1 юли до 30 септември с отклонения – минус 100% до плюс 400. Това означава, че продавачът един ден преди реалната продажба ще казва дали ще продаде за този час нула или 490, или 300, или 200. През нощта ако продаде тези 490, когато на никой не му трябва, а през деня – нула, до какво може да доведе това? В един такъв търг може да участва само лице, което има генерации на мощности, които участват в балансиране и регулиране, и собствена консумация, и собствени дружества”, обясни Велев. „При това търгът беше направен неделим – тоест само едно лице може да купи цялото количество. Това едно лице може да продава след това тази енергия както реши, при каквито условия реши, тоест може да манипулира пазара”, обясни Велев.

„В резултат на острата реакция, която имаше бизнеса, този търг беше канселиран преди буквално час и са обявени 2 нови – за 75 мегавата и 25 мегавата, като те вече са делими. Минималното количество е по 25, тоест могат трима да купят по 25. Този, който е за 25, е делим на 5, тоест могат петима да купят по пет. Другите условия са същите – минус 100% до плюс 400. За такива големи количества това е ненормална практика и няма кой да купи такава енергия, ако няма предварително договорка как точно ще става ден за ден. Бързо направихме анкета сред търговците на енергия, никой не би участвал в такъв търг, защото може да му продадат през нощта цялото количество и нула през деня, когато му трябва. Продавачът решава как да постъпи”, обясни Велев.

„Причините са недоброто управление на НЕК, което всички работодателски организации заявихме преди време. Много се повтарят нещата и ние се превръщаме в пъдари, които да следят. Има такива подобни действия, за които беше предишния скандал с рязкото намаляване на продаваните количества и оттам вдигане на цената на пазара. Работодателите предлагат, за да се постигне един добре работещ пазар, тази  енергия да се продава на пазара ден напред. Пазарът ден напред е този, който дава референтната цена и за ЕК, и за нашето законодателство за ел енергията”, обясни Васил Велев.

Според него ако не може да се манипулира, не може да има и уговорки между продавачи и купувачи, защото пазарът ден напред не позволява това да се случи.

„Формално всичко е спазено. Законът не казва как точно трябва да се продава на борсата. Има указания от ЕК по дело, щяхме да бъдем наказани със сериозни глоби за липса на конкуренция и пазар на електроенергия. Има минимални количества, които трябва да се продават на борсата на пазара ден напред. Тези минимални количества се спазват, формално няма нарушения”, обясни председателят на АИКБ.

„Голямо количество от този разбит пакет има риск да бъде пак купено от едно лице и да стане същото, което подозираме – манипулиране на пазара, защото енергията ще се купи от няколко формално несвързани, но всъщност свързани лица. Това, което пазара говори, е лице с инициали Х.К”, каза Велев.

Попитан дали става въпрос за Христо Ковачки, Велев заяви: „На българския пазар колегите, които търгуват с енергия, не намират друг, който би могъл да се яви като купувач на такова количество при тези условия”.

„Пазарът трябва да се либерализира час по-скоро, да има повече независими играчи на него, тази временна мярка, която беше въведена, видяхте до какво доведе. Ние настоявахме от първи юли да се продава на борсата от ВЕИ-тата тази енергия, но се прие преходен период до 30 септември НЕК да продава тази енергия на малките ВЕИ-та и веднага последва такава възможност за манипулиране на пазара”, заяви Васил Велев.

 

По статията работи:

Галина Александрова