НАЧАЛО » анализи

България може да се възползва от американските LNG доставки за укрепване на енергийната си сигурност

fb
3E news
fb
15-07-2019 01:26:00
fb

Възможностите за доставка на американски природен газ представят на Европа нови полета за диверсификация на източниците. Именно LNG доставките могат да допринесат за повишаване на конкурентоспособността на синьото гориво в региона на Източна Европа и това да доведе до по-голяма надеждност и по-устойчив енергиен микс за страните. Това е записано в анализ на Cheniere Energy по повод на ползите за Източна Европа от доставките на втечнен природен газ.

Според данните на Cheniere Energy доставките на американски LNG продължават да растат и отговарят на търсенията на клиентите за по-голяма гъвкавост, конкурентоспособност и диверсификация на източниците. От дружеството добавят, че LNG доставките са добре позиционирани от географска гледна точка и могат да осигурят обеми за доставки в Източна Европа. Компанията припомня и наскоро цитираната в медиите у нас информация, че в България от средата на тази година вече са започнали и първите доставки на американски природен газ. Доставките към момента са виртуални, но с изграждането на интерконектора между Стара Загора и Комотини ще стане възможно и физическите доставки на LNG да достигнат родната газотранспортна система.  
Дългосрочното закупуване на втечнен природен газ от България ще осигури енергийна сигурност и защита на страната ни от нестабилната спотова цена на втечнения газ по света, обясняват от американската компания.

Прогнозите на Cheniere Energy сочат, че в Европа продължава да нараства зависимостта от вноса на природен газ от Русия. В същото време местния добив ще продължи да намалява. Изчисленията сочат, че през 2035 г. около 70% от доставките на природен газ за Европа ще идват от Русия. „С нарастващата зависимост на Европа от вноса и ограниченията върху износа от руските газопроводи…. Изискванията за втечнен природен газ в Европа ще се удвоят до 2025 г. ", е записано в доклад на Wood Mackenzie от миналата година.

Именно затова и LNG доставките са едно стабилно решение за проблемите при вноса на синьо гориво. В анализът си от Cheniere Energy прогнозират, че през 2022 г. около 46% доставките на синьо гориво в Атлантическия басейн ще бъдат от САЩ.

Именно Cheniere Energy е сред първите износители на втечнен природен газ и играе водеща роля в развитието на тази част от американската икономика.
Именно обемите на доставки на американски LNG газ по света доведоха до укрепване на световния енергиен пазар, осигурявайки достъпен и надежден източник на енергия така, че страните по света да могат да посрещнат своите енергийни нужди.

Според изчисленията САЩ очакват да станат най-големият износител на природен газ в света през 2023 г. А  през 2040 г. повече от 20% от глобалните доставки на синьо гориво ще идват от САЩ.

По статията работи:

Георги Велев