НАЧАЛО » анализи

Борисов: Миньорите да направят стачка срещу Ковачки

Премиерът отрече опасност от режим на тока

fb
3E news
fb
21-01-2012 06:34:00
fb


Миньорите в " Мини Марица изток" да направят стачка срещу Христо Ковачки, който е истинският виновник за състоянието на "Брикел". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Русе, цитиран от БТА. Изявлението му дойде след като икономическият министър Трайчо Трайков обяви, че зад стачката в комплекса стоят корпоративните интереси на бизнесмена, собственик на централата, ТЕЦ"Бобов дол", няколко мини и топлофикации. Той бе осъден условно на четири години за укриване на ДДС и след това започна да разпродава дружествата си на офшорки от Сейшелите.  Правителството по чисто популистки причини остави "Брикел" да работи с един блок вместо да го затвори, защото не отговаря на екоизискванията, а в края на миналата година му издаде ново екоразрешително.


"Но да видим лидерите на синдикатите как ще водят стачка срещу Ковачки, който е приел "Брикел" да работи 20 хил. часа, няма да инвестира и ще затвори предприятието", коментира министър председателят. Той допълни, че благодарение на личните му усилия там работят още 2500 души. "Те отдавна трябваше да са без работа заради Ковачки. И тези лидери, които сега са там при тях в момента, да излязат и да поведат митинг срещу него, посочи Борисов. По думите му стачкуващите в държавните мини са добре платени.


Премиерът отрече, че същестува опасност от режим на тока. Той изрази увереност, че ръководството и синдикатите ще стигнат до споразумение-Днес бяха спрени 1000 МВт в комплекса"Марица изток", за да може запасите от въглища на ТЕЦ"Марица изток 2", ТЕЦ"AЕS Гълъбово" и ТЕЦ"Контур Глобал Марица изток 3" да стигат за 10-14 дни, ако стачката продължава.


По статията работи: