Банките отново повишават прогнозата си за цените на петрола

Банките през месец май повишават прогнозите си за цените на петрола. Това се случва за осми пореден месец. Причина за повишението на прогнозата са растящите геополитически рискове, касаещи предложенията на петрол от страна на Венецуела и Иран.

Тези рискове вече доведоха до ръст на цената на петрола сот Brent през миналия месец до 80 долара за барел. Котировките се оказаха над това ниво за пръв път от ноември 2014 г., се казва в статия на The Wall Street Journal, цитирана от Dow Jones.

Според прогнозата на 12 инвестиционни банки, анкетирани от  Wall Street Journal, петролът сорт Brent през тази година ще струва средно над 70 долара за барел. Цената за петрола сорт WTI трябва да е средно 66 долара за барел, според допитването. Новите прогнози са с около 6 долара за барел по-високи от тези през април.

Банките бяха принудени да преразгледат прогнозите си за цените на петрола в посока повишение след ръст на цената през месец май до най-високото ниво от три години и половина. В петък стойността на Brent се търгуваше при спад от 0,53 % при 77,20 долара за барел, а петролът сорт WTI – при спад от 1,10 % до 66,30 долара за барел.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на месец май излезе от сключеното през 2015 г. международно споразумение за ограничение на ядрената програма на Иран доведе до ръст на петролните цени с над 6 %. Това предполага възстановяване на икономическите санкции, които, според очакванията ще нанесат силен удар върху петролния експорт на Иран. Според  анализаторите, под заплаха е експорт на ирански петрол от порядъка на 400 хил. до 1 млн. барела на ден. Сега Иран експортира около 2,4 млн. барела на ден.

В подкрепа на цените е са и очакваните проблеми с доставката на петрол от страна на Венецуела. Преизбирането на президента на Венецуела Николас Мадуро, което не бе признато от венецуелската опозиция и доста от чуждите правителства накара САЩ да разшири забраната за американските компании и раждани за придобиване на държавни облигации от тази страна. Очаква се, че това да се превърне в сериозна пречка за финансиране на венецуелския петролен сектор, който и без това е доста затруднен.

Добивът на петрол във Венецуела през април в сравнение с предишния месец спада с 50 хил. барела на ден и е 1,42 млн. барела на ден, се казва в неотдавнашния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). През тази година добивът вероятно ще продължи да спада и ще е около 1,2 млн. барела на ден, смята Уорън Патерсън от ING Bamk.

Освен това благоприятните перспективи, цените на петрола може да бъдат помрачени от редица рискове. Влиянието на геополитическите фактори върху пазара през последната седмица е спаднало малко, отбелязва Патерсън, като обръща внимание на сигналите за възможно увеличение на нефтодобива от страна на Саудитска Арабия и Русия след повече от година понижение.

„Геополитическите рискове, както и преди са налице, но пазарът се отнася към тях по-сдържано предвид потенциалното увеличение на добива на петрол“, коментира Патерсън.

Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК), чийто негласен лидер е Саудитска Арабия, а също така и 10-те страни, добиващи петрол, но извън организацията от началото на 2017 г. ограничават общо добива на петрол в обем от около 1,8 млн. барела на ден. Срокът на действие на сделката трябва да завърши в края на тази година, но Саудитска Арабия и Русия дадоха знак, че може да смекчат условията на споразумението по-рано, или по-точно по време на официалното заседание на ОПЕК във Виена през този месец.

Резкият ръст на добива на шистов петрол в САЩ според очакванията също ще ограничи повишението на цените, очакват много от анализаторите.

„Динамиката на цените вероятно ще се определя от фактора – предложения. Така основните фактори ще са санкциите на САЩ срещу Иран, по-нататъшното ограничение на добива във Венецуела, ограничението на мощностите на нефтопровода в Пермския басейн  и (възможното) решение на ОПЕК за смекчаване на условията по споразумението“, коментира анализаторът от  Jefferies Джейсън Гамел.

През 2019 г. банките очакват слабо понижение на петролните цени. Котировката за петрола сорт Brent, според техните прогнози ще е около 68 долара за барел, а за WTI – на ниво от 64 долара за барел, става ясно от допитването на Wall Street Journal.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари