НАЧАЛО » анализи

А защо да не реализираме АЕЦ „Белене“, както Унгария строи АЕЦ „Пакш“ 2

fb
3E news
fb
08-10-2017 09:24:00
fb

Автор: Иво Петров, енергиен наблюдател
 
Темата за АЕЦ „Белене“ става все по-актуална. От декември миналата година, когато българското правителство изплати на руската страна оборудването за АЕЦ „Белене“ обществото чака отговор на въпроса какво ще правим с него. За да подходи професионално, правителството възложи на БАН разработването на анализ за енергийния сектор, който да отговори на въпроса трябва ли ни нова ядрена мощност. За мнозина от този анализ се очаква да изскочи отговорът как ще строим АЕЦ „Белене“.

Миналата седмица от изказване на енергийния министър Теменужка Петкова стана ясно, че БАН вече са предали работен вариант на анализа, а до средата на октомври се очаква да бъде предаден и окончателният доклад. Според изявления на представители на правителството българската страна е готова да построи АЕЦ „Белене“, но без никакви държавни гаранции. За целта все по-примамливо за властта изглежда привличането на китайски инвеститори, за които вече няколко пъти споменава Петкова.

В същото време се появиха информации от запознати с експертния доклад на БАН, в който учените разглеждат възможността собствеността на АЕЦ „Белене“ да бъде държавна.

Според експерти това има своята икономическа логика. България и регионът в близките десетилетия ще имат все по-голяма нужда от електроенергия, а в същото време, поради европейските екологични политики енергийният ни сектор ще се сблъска с доста предизвикателства и е възможно да се стигне до затваряне на „мръсни“ мощности.

От друга страна изграждането на АЕЦ изцяло като частна собственост на чужд инвеститор не освобождава държавата от редица отговорности, сред които са ядреният риск и управлението на РАО и ОЯГ, но в същото време лишава държавния бюджет от гарантирани постъпления от продажбата на електроенергия. Не бива да забравяме, че българската държава вече е инвестирала сериозна сума за реализацията на проекта дотук, както и че има два реакторни комплекта.

Ето защо е странно, че никой от държавното ръководство до този момент поне публично не разглежда възможността АЕЦ „Белене“ да бъде реализирана по модела на АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария. Упоритостта на унгарското правителство доведе до това, че проектът за разширение на АЕЦ „Пакш“ се превърна в успешен модел за изграждане на нова ядрена мощност на територията на ЕС. Пътят е прокаран. Всеки, който би тръгнал по него ще върви по утъпкана пътека.

Накратко казано, унгарският модел за АЕЦ „Пакш“ 2 представлява финансиране на проекта с междудържавен заем при благоприятни условия и лихвени нива, който започва да се връща от продажбата на електроенергия от централата едва след като тя бъде построена и пусната в експлоатация. Това гарантира на Европейската комисия, че ще бъде спазено антидъмпинговото законодателство на Общността и няма да има нерегламентирана държавна помощ. В същото време Унгария си осигурява гратисен период, в който ползва финансиране за изграждане на новите два блока, без да натоварва държавния бюджет и гарантира енергийната сигурност на страната след извеждането от експлоатация на вече застаряващите енергийни мощности. И освен това в междуправителственото споразумение между Унгария и Русия за заема се гарантира на унгарската икономика, че до 40% от дейностите, свързани със строителството и доставката на материали и услуги, ще бъдат предоставени на местни компании.

Всичко това показва, че вземането на междудържавен кредит не е нито нещо екзотично, нито акт, който би създал политическа, икономическа или финансова зависимост на страната от кредитора, щом договорените условия на кредита удовлетворяват и двете страни, а изплащането му започне след като има реално генериране на приходи.

Още повече преди дни стана ясно, че според официалните статистически данни в края на месец юли 2017 г. България продължава да намалява брутния си външен дълг. Нещо повече, според данните България не просто няма нетен външен дълг, а дори има леко отрицателен такъв, което означава, че страната има повече валутни резерви отколкото са външните й дългове.  При такава финансова дисциплина, икономистите смятат, че държавата може да си позволи да вземе заем за проект, който ще подпомогне благоприятно развитието на цялата икономика.

Естествено политиците носят отговорността за решенията, които вземат. Но е добре на обществото да бъдат поднесени всички възможни варианти, които определят развитието на държавата за десетилетия напред.

------------------------------------------

* Редакцията на 3e-News благодари на автора за интересната и аргументирана позиция и отваря дискусия за бъдещето на ядрената енергетика в България. Приканваме представителите на икономическата и енергийната общност, политици и анализатори да представят тезите си по въпроса са дали, кога и как да се изгражда АЕЦ "Белене. Всички становища и анализи ще бъдат събрани на видимо място на началната страница ва сайта в Топ темата "Ядрената енергетика".

АЕЦ "Белене"
БАН
предизвикателства
инвестиции
междудържавен заем
По статията работи:

Галина Александрова