Ахмед Доган - новият инвеститор в енергетиката

Боян Рашев

Коментар на Боян Рашев

Доган бил купил ТЕЦ Варна и драмата била, че щял да си рентиерства на наш гръб от студения резерв…

Ако е само това, проблемът е малък. Според мен обаче има голяма вероятност положението да е много по-лошо. ТЕЦ Марица-Изток 2 е в технически фалит и няма никакви шансове да оцелее под едновременния натиск на изискванията за емисии на серни оксиди, високите цени на въглеродните квоти и най-вече – тоталния непукизъм на собственика си (държавата) да вземе мерки да го спаси.

ТЕЦ Варна (1260 MW потенциал) е единствената голяма мощност с реална възможност да мине на газ бързо и да затвори пропастта, която би зейнала в енергийната ни система, ако ТЕЦ Марица-Изток 2 спре работа. Не говорим за няколко милиона от студен резерв, а за заемане на стратегическа позиция на втори най-голям и незаобиколим в условията на европейските климатични политики доставчик на енергия в България (след АЕЦ-а) и монетаризирането й под формата на печалби, на които дори соларните паркове от бума през 2011 г. само ще могат да завиждат. Говорим за милиарди, за тотална зависимост от чужд газ (познайте чий?), за огромен ръст на цената на тока, за последваща екологична катастрофа в големите градове, защото още повече хора ще минат на дърва и въглища…

Доган май единствен навреме е схванал, че Европа е решена да налага климатичните си политики, без изобщо да се интересува кой какво губи, и е намерил правилния начин да кинти от тях. Точно както навремето голям брой от светкавично изградените соларни паркове се оказаха на депутати или техни близки.

Дано се окажа лош пророк! Защото все пак страните от Вишеградската четворка ясно показват, че нямат намерение да се съобразяват с бълнуванията на еврократите и ще защитават националните си интереси. Въпросът за климатичните политики, въглищата и енергийната независимост съвсем скоро ще засенчи имигрантските вълнения и ще стане централна тема на разделение – още през декември в Катовице ще стане ясно. Та покрай тях може и ние да се спасим.

Доган всъщност има богат опит с климатични инвестиции. Та нали стана известен с хидрогеоложките си познания от изграждането на ВЕЦ Цанков камък - първата голяма рожба-кражба на механизма Съвместно изпълнение на Протокола от Киото в България!







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Анонимен
    Цената на която ТЕЦ Марица-изрок2 може да оцелее според ръководството на централата е 98 лв за мгв това е двойно по малко от цената на Ел. От ТЕЦ Варна . Така че малко се преиграва, просто държавата не им дава нужната цена, за да оцелеят.
    Напиши отговор