НАЧАЛО » анализи

Азербайджан ще доставя нефт на Китай

Баку ще строи със Сингапур корабостроителен завод и ще ползват нефтена платформа

fb
3E news
fb
14-12-2010 01:30:15
fb

 

Азербайджан ще снадбява с петрол Китай, предвижда меморандум за разбирателство, подписан от президента на Държавната нефтена компания на Азербайджан(ГНКAР) Ровнаг Абдулаев, съобщи руското издание rusenergy.com. Той бе на посещение в Китай и Сингапур. Водени са разговори с китайската Zhen Rong.

Със Сингапур е подписан меморандум за използване на нефтена платформа, както и споразумение за създаване на смесено дружество за корабостроене и ремонт

" Реализацията на този меморандум дава възможност за диверсификация на износа на азербайджански нефт на азиатския пазар и помага за повишаването на ефективността на износа му", се посочва в съобщението на компанията. Споразумението  е между ГНКАР, Азербайджанската инвестиционна компания  и сингапурската компания Keppel Offshore and Marine (KOM), се посочва още в съобщението. В него 65% от акциите ще са собственост на азербайджанската компания, 25% на АИК, 10% на КОМ, която има прави да увеличи два пъти участието си през следващите три години. Очаква се мощността на завода да е 25 хил. тона метални конструкции годишно. При това на него могат да бъдат построени четири танкера по 15 хил. тона. Според  ГНКАР, цитирана от newsazerbaijan.ru целта на строителството на завода е да произвежда всички видове съдове за нуждите на Каспийско море.По статията работи: