НАЧАЛО » анализи

Авариралият петролен кладенец в Мексиканския залив е "мъртъв"

British Petroleum окончателно го запечата, а президентът Обама обеща да бъдат напълно възстановени щетите от катастрофата

fb
3E news
fb
19-09-2010 04:46:37
fb

В официално съобщение петролната компания British Petroleum заяви, че ще извърши проверка на налягането на кладенеца, от който изтекоха милиони барели петрол в Мексиканския залив, за да се увери, че излетият цимент го е запечатал окончателно. Пробата ще бъде последната стъпка към обявяването на кладенеца за "мъртъв", след като потъването на взривила се нефтена платформа през април предизвика изтичане, довело до най-големия петролен разлив в американската история, съобщи агенция Bloomberg.

 

В началото на август BP изля цимент в кладенеца Макондо, но прецени, че трябва да налее още цимент през спомагателен кладенец, за да го запечата окончателно. В петък компанията изливаше цимент в продължение на седем часа, а вчера изчакваше той да се втвърди напълно, преди да извърши окончателната проба.

 

Съобщенията за прекратяване на теча от авариралата сонда не трябва да става повод за отпускане и да се забрави, че трябва да се възстанови водата и крайбрежието след екологичната катастрофа, заяви американският президент Барак Обама в разпространено от Белия дом съобщение, цитиран от Reueters. В съобщението също се обявява авариралия петролен кладенец за "мъртъв".

 

Агенцията припомня, че експлоатираната от BP платформа Deepwater Horizon потъна в Мексиканския залив край бреговете на щата Луизиана на 22 април след пожар, продължил 36 часа и загинали 11 души. Изтичането на петрол след катастрофата е оценено на 4,9 млн. барела.

 

"Ние потвърждаваме намерението си да направим всичко, за да бъде заливът напълно възстановен след катастрофата. Този път няма да елек, но ние ще продължим да си сътрудничим с местното население за възстановяване на околната среда, ще поддържаме живеещите в региона да възстановят своите източници на доходи.

 

Моята администрация ще се погрижи за хората, предприятията и нарушената екосистема в това тежко време", обеща президентът на САЩ. Той припомни, че за ликвидиране на аварията са участвали 40 000 човека и около 7000 кораби и специални водни съдове. Работата се е координирала от десетки държавни чиновници и военни.

 

Инцидентът в Мексиканския залив е най-голямата авария с разлят петрол в САЩ, чиито мащаби надхвърлиха многократно щетите, нанесени от катастрофата на танкера Exxon Valdez край бреговете на Аляска през 1989 г. Тогава във водата се изляха около 260 000 барела петрол.


По статията работи: