Японските ядрени възможности стават все по-ограничени

Така японските медии коментират решението на корпорацията Hitachi да спре програмата за строителството на АЕЦ във Великобритания

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
665
article picture alt description

Решението на корпорацията Hitachi да спре програмата за строителството на АЕЦ във Великобритания продължава да се обсъжда от японските медии. Както е известно, на 17 януари 2019 г. Horizon Nuclear Power" (HNP) обяви за спирането на програмата си за изграждането на атомната централа Wylfa Newydd във Великобритания. Компанията имаше планове и за изграждането на нови блокове на площадката на Oldbury.
В редакционната си статия Japan Times, цитиран от atominfo отбелязва, че на практика всички японски проекти за изграждане на АЕЦ в чужбина са се оказали закрити или замразени.


Както е известно Виетнам отложи за неопределен срок строителството на АЕЦ с френско-японски реактори АТМЕА-1. В края на миналата година от плановете за изграждане на атомни реактори във Великобритания се отказа корпорацията Toshiba. Накрая, перспективите за строителството на АЕЦ с АТМЕА-1 в Турция към настоящия момент остават неясни.


В друга статия, публикувана във вестника се обръща внимание на изгазването на председателя на японската бизнес федерация Хироаки Наканиси от 1 януари 2019 г. В разговор с журналисти той е казал, че търговските възможности за доставчиците на АЕЦ стават „все по-ограничени“. Той оглавява и корпорацията Hitachi.


Ако клиентите, даващи поръчките  не могат да получат печалба от новите атомни блокове, то без печалба ще останат и доставчиците на атомни технологии. Тази ситуация ще продължи дотогава, докато обществеността се обявява против атомната енергетика, смята Наканиси.

Изданието отбелязва, че думите на Наканиси са били игнорирани от всички големи японски медии. Първата голяма публикация, посветена на изказването на Наканиси се е появила само на 5 януари в регионалното издание "Tokyo Shimbun".


Според „Japan Times" изказванията на Наканиси говорят за разминавания във възгледите между големият енергиен бизнес и правителството на Япония по въпроса за ядрения експорт. Правителството, както е известно, смята експортът на реактори за важна задача, но бизнесът задава въпроси за икономическата целесъобразност.

Между впрочем официалната позиция на правителството на Япония за реакторния експорт не е претърпяла промяна след действията на Hitachi. Агенция "Jiji" цитира изказванията на секторния министър Hiroshige Seko. „Няма никаква промяна в нашия ангажимент към мирното използване на атомната енергия в целия свят и борбата с изменението на климата“, е казал министъра на пресконференция в петък.


По думите му, в света много страни се интересуват от атомната енергетика и „има вероятност японските технологии по ядрена безопасност, набрали опит след аварията през март 2011 г. на „Фукушима Дайичи“ да дадат своя глобален принос. (в строителството на АЕЦ)”.

Всичи решения за експорт на реактори трябва да се взимат от компаниите, но правителството на Япония планира да разгледа мерки за подкрепа на кадровия потенциал и технологиите в атомния сектор, е добавил министъра.

Излизането на японските компании от атомните проекти във Великобритания означава засилването там на обединението между EDF и китайските атомни корпорации, смята един от наблюдателите на  "Japan Today".

EDF и CGN вече си сътрудничат за строителството на АЕЦ Hinkley Point С и планират съвместни дейности на поне още две британски атомни площадки.


Освен това те водят и активно преговори с британското правителство за прилагане при атомното строителство на принципа RAB-регулиране, който да им даде възможност да пристъпят към компенсация на разходите още по времето на етапа на изграждане на блоковете и по този начин да намалят нивото на финансовите си рискове.

Разбира се, преговорите ще бъдат трудни. В британската политика и общество не са малко противниците на каквато и да е „великодушие“ по отношение на атома. Но излизането на  "Toshiba" и "Hitachi" от британските проекти повиши значително шансовете за успех на EDF и CGN .

“Британската стратегия за енергийна сигурност и декарбонизация виси на косъм, пише изданието. Плановете за замяна на старите британски атомни блокове се оказва напълно в ръцете на френски и китайски атомни компании и те непременно ще се възползват от това.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща