Фонд на фондовете започна пазарни консултации за Фонд за технологичен трансфер

Новият финансов инструмент ще сближава науката и бизнеса

Икономика / Технологии
Галина Александрова
736
article picture alt description

Фонд на фондовете (ФнФ) стартира провеждането на пазарни консултации с потенциални финансови посредници и ключови участници в инвестиционната среда от страната и чужбина, като част от подготовката на процедура за прилагането на нов финансов инструмент - Фонд за технологичен трансфер (ФТТ), съобщават на онлайн страницата на фонда http://www.fmfib.bg.

Чрез този процес Фонд на фондовете цели да постигне оптималната структура на финансовия инструмент, отчитайки настоящите потребности на пазара и на максимално широк кръг заинтересовани лица, както и да изпълни целите заложени в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК), която го финансира.

Фонд за технологичен трансфер е специфичен финансов инструмент, чиято цел е да спомогне за осъществяване на връзка на науката и бизнеса, чрез създаване на благоприятна среда за развитие на иновациите, което от своя страна да спомогне за привличане на чуждестранни инвестиции и опит, а също така за извеждане на българските предприятия и българските иноватори на международния пазар.

Ресурсът, предоставен от Фонд на фондовете е в размер на 30 млн. евро, като се очаква, да бъде привлечено и допълнително съфинансиране от частни инвеститори.

Структурата на инструмента по отношение на финансирането от ФнФ е изключително гъвкава, като ще зависи от етапа на развитие на конкретния бизнес и ще варира в широк диапазон, от 25 хиляди до 5 милиона евро.

С мобилизираните средства, ФТТ ще осигурява дялови и квази-дялови инвестиции в предприятия, развиващи проекти, свързани с трансфер на технологии, ползите от които ще бъдат насочени към България. ФТТ ще инвестира в проекти, предимно в ранен етап на развитие, произхождащи от университети, технологични паркове, научни лаборатории и др.

Цел на инструмента е фокусирането на инвестициите за развитие на иновационния потенциал в следните тематични области: мехатроника и чисти технологии; информатика и информационни и комуникационни технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

Допустимите крайни получатели обхващат новосъздадени, малки, средни и големи предприятия.

Инвестиционният период на Фонда за технологичен трансфер се очаква да е 5 г. при общ срок на фонда от 10 г. с възможност за удължаване до две години.

Пазарните консултации се провеждат до 8 февруари 2019 г. включително, като заинтересованите лица биха могли да изразят желанието си за участие в процеса на следния телефонен номер: +3592 801 40 50 или електронна поща: ttf_test@fmfib.bg, до 18:00 ч. на 6 февруари 2019 г.

След приключването им резултатите от тях ще бъдат систематизирани в доклад и оповестени на страницата на Фонд на фондовете.

Фонд на фондовете управлява средствата от 1.2 млрд. лева по четири оперативни програми: ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“. Основната дейност на Фонд на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020. Финансовите инструменти са алтернативен начин на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие. По този начин се оказва подкрепа на бизнеса и публичните институции с цел икономическо развитие. Финансовите инструменти дават възможност за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат използвани повторно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща