Фирма за добив на биткойни вдигна приходите си и чрез продажба на електричество

Ръстът в приходите и умното потребление увеличиха приходната част на Layer 1 със 700 процента

Енергетика / Технологии
3E news
585
article picture alt description

В изключително горещ летен следобед в Западен Тексас компания за добив на криптовалути, подкрепена от милиардера Питър Тийл, спира захранването на центровете си за обработка на данни за около 30 минути.

В този кратък период от време компанията печели пари не от биткойн, а от продажбата на електричество.

В горещи дни без вятър компанията Layer1 може да продава обратно договорените си доставки на електроенергия обратно в електропреносната мрежа с печалба.

Наскоро, когато цените на електроенергията в Тексас надхвърлят 200 долара на мегаватчас, Layer1 отчита доходност от над 700%, според нейния основател и главен изпълнителен директор Александър Лийгъл.

Нощем, когато цените на електричеството падат до нула или под това ниво заради свръхпредлагането на вятърна енергия, тя може да засили дейността си дотолкова, колкото платките на машините им могат да издържат, предаде агенция Bloomberg.

Когато това се случи, “на нас ни се плаща, за да произвеждаме биткойни,” казва Лийгъл.

Стратегията е част от една тенденция, която революционизира начина, по който потребителите на електроенергия взаимодействат с електропреносната мрежа.

Вместо просто да консумират пасивно, технологичните гиганти и други компании приспособяват дейността си по часове, за да достъпват най-евтината, а в някои случаи и най-чистата електроенергия. Този ход не е просто печеливш, той е от ключово значение за използването на повече електроенергия от възобновяеми източници.

В момента мрежите разчитат на природен газ и други изкопаеми горива, за да засилват предлагането, когато търсенето скочи. Когато големите потребители коригират потреблението си, вятърната и слънчевата енергия могат да поемат по-голяма част от товара, припомня profit.bg.

"Гъвкавото натоварване и устройствата са от ключово значение за достигането на над 50% електроенергия от възобновяеми източници,” казва Браян Джанъс, генерален мениджър Устойчиво развитие в Microsoft, което спомага за засилването и забавянето на дейността на центровете за обработка на данни, в зависимост от това колко вятърна и слънчева енергия има в електропреносната мрежа в даден момент.

“Това е необходимост. За да се достигнат 70%, 80% или 100%, трябва да оркестрирате всичко, свързано с мрежата.”

Остават обаче и пречки. Те включват монополите на компаниите за комунални услуги, които ограничават начина, по който потребителите получават своята електроенергия, за да могат да защитят собствените си приходи.

В щатите, в които има свободна конкуренция - основно в североизточата част, в Калифорния и Тексас, потреблението от страна на потребителите и данните за мрежата, които биха могли да помогна за разработването на нови пазари, са силно регулирани.

Батериите, умните електромери и изкуственият интелект обаче помагат на компаниите да реагират на ценовите сигнали на пазара в реално време и ускоряват тенденцията към използването на енергия от възобновяеми източници.

Самостоятелните микромрежи за пренос на електроенергия, които някога бяха скъп начин за поддържане на електричеството в болници и колежи по време на прекъсвания в захранването, сега могат да печелят пари, като доставят на електропреносните мрежи електроенергия, когато имат най-много нужда от нея.

Регулаторните органи забелязаха това и предпазливо променят начина, по който оценяват тези услуги за електропреносната мрежа.

Google, която купува електричество директно от вятърните и слънчевите паркове близо до нейните съоръжения, сега търси начини, по които може да коригира потреблението си, така че да приема свръхпредлагането и да освобождава енергия, когато производството забуксува, казва Майкъл Терел, който оглавява дейността на Google, свързана с енергийния пазар.

“Търсенето е много важна част от уравнението,” казва Терел. “Местим задачи за изпълнение в различни часове на деня. Нашият план е да прехвърляме натоварването между отделните съоръжения и часови пояси. В момента приспособяваме машини, за да сме готови за това. Все още сме в началните етапи.”

Копаенето на биткойн, само по себе си, не е зелено начинание. То изисква огромни количества електричество, често от изкопаеми горива.

Layer1 до известна степен смекчава това, като се включва към електропреносна мрежа, в която има повече вятърна енергия от където и да било в САЩ. Компанията на практика може да действа като електроцентрала, увеличавайки или намалявайки потреблението си, в зависимост от необходимостта на мрежата.

Това означава, че енергоемките компании като нея на теория биха могли да елиминират необходимостта от поддържането на резервно захранване. Поставянето на дата центровете близо до вятърни ферми би могло допълнително да им даде възможност да допълват или да се възползват от този енергиен източник.

През юни Layer1 стана първата компания, която получи квалификация от Съвета за електрическа сигурност на Тексас, която на практика означава, че на компанията се плаща, за да ограничава потреблението си, когато е необходимо.

В Тексас това лято нямаше скокове в цените на електроенергията, както в миналото. Въпреки това гъвкавостта на Layer1 й пести пари.

Компанията, която има дългосрочен договор за закупуването на електроенергия, изчислява, че ще спести 6.7 млн. от годишната си сметка за ток, като спира производството за половин час във всеки от най-горещите дни през юни, юли, август и септември, казва Лийгъл.

До следващата пролет той очаква да инсталира 50 съоръжения за добив на биткойни в своя кампус с площ от 30 акра западно от Мидланд, Тексас, които ще потребяват до 100 мегавата електричество.

С тези темпове те ще могат да произвеждат около 27 биткойна на ден, които струват около 310 000 долара по настоящи цени. Когато не печели пари от това, поне има пазар на електричество, на който да търгува.

“Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-големите са мащабите и толкова повече са парите,” казва Лийгъл.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща