Финландска компания тества въглеродния диоксид като суровина за химическата промишленост

Климат / Технологии
3E news
989
article picture alt description

Финландският Център за технически изследвания VTT със своите бизнес партньори стартираха двугодишен проект за разработване на концепция за процес за улавяне и използване на въглероден диоксид. Целта е да се използва въглеродният диоксид, произведен по време на производството на енергия от биомаса, като суровина за специални химикали.

Тъй като някои крайни продукти имат дълъг жизнен цикъл, концепцията може дори да доведе до отрицателни емисии, тоест продукти, които действат като поглъщащи въглерод съоръжения. Въглеродният диоксид може да се улавя както от въздуха, така и от процесите в електроцентралите и производствените съоръжения. Може да се използва за заместване на изкопаеми горива като суровина при производството на множество химически продукти.

Преди това VTT оценява, че съоръженията, които използват и обработват биомаса, могат да бъдат подходящи пионери за улавяне на важния въглероден диоксид. Въпреки че уловеният въглероден диоксид е изучаван често като суровина за транспортни горива, обикновено е необходима изключително достъпна електрическа енергия, за да бъдат тези синтетични горива икономически жизнеспособни.

За проекта BECCU финландския център и неговите бизнес партньори са избрали химикали и по-специално полиоли като основни крайни продукти. Полиолите са от своя страна суровините за полиуретанови продукти, като изолационни материали и лепила за пяна. Целта е да се определи дали полиолите могат да бъдат рентабилно произведени от въглероден диоксид от биогориво и водород в настоящата пазарна ситуация. Проектът разработва концепция за цялата верига – от преработката до използването на биомаса в производството на енергия, чак до улавяне на въглероден диоксид и химическо производство.

Целта е да се подготви тази концепция до следващата точка, в която да се насочат инвестициите към индустриален мащаб.

- Полиуретановите продукти все по-често се използват при изолацията в строителството на световните пазари, така че е важно изкопаемите суровини, използвани в тези продукти, да бъдат заменени от био базирани и рециклирани материали, както като част от целите за устойчивост на финландската индустрия, така и за укрепване пазарната им позиция, казва Henri Nieminen от Finnfoam.

- В Neste търсим решения за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 20 милиона тона годишно до 2030 г. За да постигнем тази амбициозна цел, ние непрекъснато разработваме решения за устойчиви горива и кръгова икономика.

- Ние участваме в BECCU, тъй като този проект търси възможности за превръщането на въглеродния двуокис от проблем във възможност, казва Lars Peter Lindfors, старши вицепрезидент по иновации на компанията.

- Мисията на Valmet е да преобразува възобновяемите ресурси в устойчиви резултати. Концепцията за улавяне на въглероден диоксид на базата на биомаса за производство на нови крайни продукти е добре съвместима с нашата мисия. Постигането на целите в областта на климата изисква нови решения и проверката им с цялата верига на стойността - и проектът BECCU е идеално подходящ за това, казва Ari Kokko, директор, отдел „Технологии и научноизследователски и развойни дейности“ в компанията Valmet.

Проектът BECCU ще сравнява различни процеси за улавяне на въглероден диоксид от използването на биомаса при производството на енергия. Втората основна суровина от полиоли - водород - ще бъде произведена с използване на възобновяема електроенергия или доставена от индустриални странични продукти.

Екипът ще тества всеки етап от процеса, използвайки пилотното и лабораторно изпитателно оборудване на VTT и ще оцени технико-икономическите изисквания за целия им жизнен цикъл. Концепцията ще бъде сравнена и с други концепции от вида Power-to-X, тоест процеси, при които транспортните горива и други химикали, като метанол и метан, могат да бъдат произведени от въглероден диоксид и водород.

Общият бюджет на проекта BECCU е приблизително 2 милиона евро, а основният му спонсор е сдружението Business Finland. Това е и част от екосистемата на сдружението „Зелена електрификация на Финландия“, която беше лансирана в началото на 2020 г. и има за цел да развие процесите от типа Power-to-X.

BECCU е един от първите пакети за иновации, които стартират в рамките на екосистемата, тоест научните институти и компании работят заедно за разработване на нови технологии и услуги.

В допълнение към големите водещи компании, значителен брой МСП се присъединяват към проекта и се включват в обширна изследователска програма.

Проектът ще играе основна роля в разработването на технологии Power-to-X и идентифицирането на нови приложения, обясни и Pia Salokoski, водещ експерт по финансиране в Business Finland.

Повече за проекта BECCU можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща