Финалистите в Elevator Lab представиха напредъка по пилотните проекти

Икономика / Технологии
Георги Велев
655
article picture alt description

Осем стартъпа от второто издание на Elevator Lab – програмата на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) за партньорство с финтех сектора, имаха възможност да представят напредъка по своите проекти в рамките на Demo Day, проведен във Виена на 21 февруари. Финалистите бяха избрани през октомври 2018 г. сред над 400 стартиращи компании от цял свят, кандидатствали в надпреварата.

Финтех компаниите CopSonic, Cambrist, CityFALCON, FINABRO, Limitless, PayKey, Pisano, SESAMm представиха пред журито, менторите и над 250 души от бранша резултатите във фаза PoC (proof-of-concept) на своите проекти от сферите Анализ на данни, Инвестиционни технологии, Ново потребителско преживяване в офиса, Отворено банкиране и Технологии, свързани с регулациите. Пилотният проект на Pisano – платформа за измерване на клиентското преживяване, бе тестван на българския пазар.

„С колегите ми от журито сме впечатлени от напредъка по пилотните проекти. Виждаме голям потенциал за сътрудничество, което ще има сериозна добавена стойност за финтех компаниите, но преди всичко за нашите клиенти“, коментира главният изпълнителен директор на РБИ Йохан Щробл. „В РБИ оценяваме високо експертизата. През последните месеци имахме възможност да наблюдаваме как обмяната на опит и сътрудничеството с финтех компаниите доведе до нови знания за двете страни“, допълни Щробл.

Решенията са валидирани с тестове в реална бизнес среда с клиенти и бази данни и следващата възможна стъпка е планиране на пускането им в употреба. В допълнение, Elevator Ventures, инвестиционното дружество на РБИ, може да инвестира в затвърждаване на стратегическите партньорства.  

Акселераторската програма на РБИ дава резултат не само по отношение на обмяната на опит, доказателство за което е партньорството с kompany – финтех стартъп в сферата на технологиите, свързани с регулациите, участник в първото издание на Elevator Lab. През юни 2018 г. РБИ и kompany подписаха договор за развитието и внедряването на решение от ново поколение в сферата Опознай своя клиент (Know your customer). Обсъждат се възможности и за сключване на договори с други участници от първото издание на Elevator Lab.

С оглед на този успех, не е изненада, че РБИ обяви старта на третото издание на партньорската финтех програма за края на април тази година. „Ще има трето издание, разбира се. Благодарение на регионалните предизвикателства, ние получихме още по-голям достъп до ноу-хау от финтех екосистемите на пазарите, на които присъстваме“, каза още Щробл.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща