Учени разработиха и стартират проект за съхранение на слънчева енергия в твърд водород

Енергетика / Технологии
3E news
1641
article picture alt description

Проект за съхранение на енергия в твърд водород стартира в град Manilla в австралийския щат Нов Южен Уелс. Това ще стане благодарение на публичното финансиране от правителствен енергиен фонд.

Проектът Manilla Community Solar предвижда преминаване на местната общност към енергия от слънцето, включващ в себе си слънчева електроцентрала с мощност от 4,5 МВт, съоръжение с литиево йонни батерии за съхранение на енергия от 4,5 МВт/4,5 МВтч и водородна система за съхранение на енергия с мощност от 2 МВт и капацитет от 17 МВтч.

Безвъзмездна помощ от правителството на щата в размер от 3,5 млн. австралийски долара е предоставена на   Manilla Solar Project, партньорство между Manilla Community Renewable Energy Inc. and Providence Asset Group.

Водородът отдавна се разглежда като перспектива за дългосрочно съхранение на енергия и в света вече се осъществяват много проекти. В случая обаче системата за съхранение на енергия има своите особености.

Излишъкът от слънчева енергия по този проект в Manilla ще се преобразува в Н2 (водород), който ще се съхранява в твърд материал, наричан натриев борохидрид (NaBH4). Той може да абсорбира водорода като гъба, а след това Н2 да се освобождава обратно. Освободеният обратно водород се насочва към горивна клетка за производство на електроенергия.

Системата дава възможност за икономично съхранение на водорода при висока плътност и ниско налягане, без нужда от компресиране и втечняване.

Само по себе си хранилището представлява 20-футови контейнери, които могат да се транспортират по обичаен начин.

Тази технология за съхранение на енергия е разработена от професор Kondo-Francois Aguey-Zinsou.  и неговият екип от Училището за химичен инженеринг към Университета в Нов Южен Уелс (UNSW) и се внедрява от стартъпа H2Store, основател, на който е посоченият професор.

„Много се радвам, че технологията, която разработихме в лабораторията тук, в UNSW започна да се прилага на практика. Това ще докаже възможността за съхранението на водорода в големи количества и ще осигури възможност Австралия да стане основен играч в прехода към възобновяема енергия“, заявява авторът.

Експерименти с натриев борохидрид се извършват отдавна, но учените от UNSW са успели да постигнат правилния дизайн, даващ възможност за осъществяването на промишлен проект.

Решението на UNSW и Н2 Store предлага по-голямо предимство в сравнение със съществуващите системи за съхранение на енергия на основата на литиево-йонни батерии. В частност, авторите на проекта се ангажират с 30-годишен срок за работа на системата. За разлика от литиево-юонните мощности, този проект е безопасен от гледна точка на опасността от пожар.  

Прочетете повече на:https://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/unsw-develop-hydrogen-storage-renewables

както и: https://newsroom.unsw.edu.au/news/science-tech/unsw-hydrogen-storage-technology-world-first-application-its-kind

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща