Успешен старт на пилотираните космически кораби SpaceX

Икономика / Технологии
3E news
662
article picture alt description

Вторият опит за извеждането в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) се оказа успешeн. Ракетата носител "Фалкон-9" изведе в орбита пилотирания кораб "Дракон" в предвидения час, 22.22 ч. българско време, от космическия център Кенеди във Флорида. Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен се отправиха на 19-часово пътешествие до Международната космическа станция.

Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти десетилетие изстрелва пилотиран кораб от американска земя. 

След като изпълни задачата си да изведе "Дракон" в орбита по посока на МКС, първата степен на ракетата, висока 70 м, се отдели успешно и, както бе предвидено, се върна на Земята, като кацна вертикално на платформа в Атантическия океан край бреговете на Флорида, която носи името"Of Course I Still Love You".

Кацането на първата степен беше осъществено дистанционно 9,5 минути след старта на ракетата-носител от космодрума в Кейп Канаверал, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Компанията "Спейс Екс" е единствената в света, която връща така своите носители.

"Това е неверятно - мощта, технологията!", възкликна президентът Доналд Тръмп, който пристигна в космически център Кенеди, за да наблюдава изстрелването. "Беше прекрасна гледка", заяви Тръмп.

Това е първият от девет години пилотиран полет, осъществен от територията на САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата на космическите совалки Space Shuttle.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща