ТВЕЛ ще доставя 7 години гориво за китайския реактор на бързи неутрони

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
780
article picture alt description

АО ТВЕЛ и китайската компания CNYL (в състава на корпорацията CNNC) подписа договор за доставка на ядрено гориво за строящият се енергиен блок с реактор на бързи неутрони CFR-600.


Договорът предвижда доставка на ураново гориво за начално зареждане, а също така и за презареждане в разстояние на първите 7 години от експлоатацията на реакторната инсталация, се казва в съобщение на ТВЕЛ.


За производството на горивните касети CFR-600 се планира създаване на нова производствена площадка в „Машиностроителен завод“ в състава на ТВЕЛ.
Координирането на преговорите по пакета за споразумение за сътрудничество с Китай се занимава структурата към „Росатом“ - „Русатом Оверсиз“. „Като се има предвид, че това е демонстрационен проект за китайският клиент, руските специалисти ще произведат фактически нов тип гориво по китайски дизайн. В този смисъл на нашия екип се наложи разработването на договор почти от нулата по всички специфики на проекта. Преговори с китайските партньори се провеждаха непрекъснато  от юни 2018 г. Договорът е съгласуван за рекордни срокове благодарение на професионалната работа на екипа на „Росатом“, а също така и на конструктивната позиция на китайските партньори“, заявява президентът на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов, думите на който се цитират в прессъобщението.

Договорът за доставката на гориво за CFR-600 е сключен в рамките на руско-китайско споразумение за сътрудничество за изграждане и експлоатация в Китай на демонстрационен реактор на бързи неутрони.


На 8 юни 2018 г. в Пекин бе подписан междуправителствен протокол за изграждане на площадката на АЕЦ „Сюйдапу“ два енергийни блока по руски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Документите предвиждат в бъдеще и възможност за изграждане на нови блокове.


Тогава „Росатом“ и Държавното енергийно управление на Китай подписаха рамкови договори за серийно строителство на блокове на АЕЦ „Сюйдапу“ , доставка на оборудване и оказване на услуги по проекта за GFR-600.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща