ТВЕЛ планира да започне строителството на енергоблок с БРЕСТ-300 през лятото на 2019 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
484
article picture alt description

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, планира през лятото на 2019 г. да пристъпи към създаване на енергоблок с реакторна инсталация БРЕСТ-300 в Северск, Томска област. Това съобщи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова, цитирана от ТАСС.

„Задачата за 2019 г. е свързана със строителството на самия реактор БРЕСТ. Целта е да се намери изпълнител и да се пристъпи към работа“, заяви Никипелова и добави, че средствата за това са отделени.

Тя подчерта, че компанията е наясно, че през 2019 г. „ще започне строителството, а през 2025-2026 г. обектът трябва да бъде предаден“. През декември 2018 г. проектната документация за създаването на БРЕСТ-300, разработена от Сибирския химически комбинат, получи положително решение на главната държавна експертиза.

БРЕСТ-ОД-300 е разработван в Русия проект за реактори на бързи неутрони с оловен топлоносител.

Строителството на уникалния атомен енергоблок се извършва в рамките на проектното направление „Пробив“ за създаване на нова технологична платформа на атомната индустрия със затворен горивен цикъл и решаване на проблема с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Той се реализира на площадката на Сибирския химически комбинат на „Росатом“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща